Nederland schittert door afwezigheid op biodiversiteitstop: 'Te droevig voor woorden'
- Nieuws
- Nederland schittert door afwezigheid op biodiversiteitstop: 'Te droevig voor woorden'
Aangezien de biodiversiteitsplannen in het nieuwe kabinet nog niet afgestemd zijn, laat Nederland haar deelname afweten voor de biodiversiteitstop in het Colombiaanse Cali. Zij is zeker niet de enige. De top begint al negatief omdat veel landen het, zowel qua plannen als aanwezigheid, laten afweten. Maar hebben deze toppen überhaupt wel zin wanneer de maatregelen niet worden nagevolgd? "Een serieuze deelname vergt goede voorbereiding, maar ga in ieder geval en wordt wijzer!", zegt Hanneke Groenteman, presentator en schrijver, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Deze top kwam niet zomaar uit de lucht vallen", zegt Michelle Salomons, onderzoeksjournalist bij Investico. "Het is ook niet zo dat er helemaal geen plan vanuit een vorig kabinet ligt."
'Het lag er al'
Volgens Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër namens D66, is deelname 'gigantisch belangrijk'. "We hebben het al weken over een zogenaamde noodwet van een asielcrisis, maar dit is de echte existentiële crisis."
Rob van Tilburg, directeur programma's Natuur en Milieu, vindt de afwezigheid van ons land 'buitengewoon teleurstellend'. "De Nederlandse natuur staat onder druk. We zien bomen sterven, insecten uitsterven en vogelsoorten afnemen." Louise Vet, emeritus hoogleraar ecologie, sprak veel met de huidige ministeries over de biodiversiteits-adviezen. Vet vertelt dat er voor Nederland al een plan klaarlag met inbreng van vele deskundigen. "Het initiatief ligt nu bij de politiek, maar ze hebben het een beetje naast zich neergelegd. Dat is te droevig voor woorden."
'Money makes the world go round'
De emeritus ziet dat de financiële sector een stuk verder is dan politiek bestuurlijk Nederland waar het op dit onderwerp aankomt. Deze sector ziet dat bedrijven die slecht omgaan met de natuur of er te afhankelijk van worden, een reputatierisico lopen.
Slechts 26 van de 196 landen dienden hun concrete actieplan in. Gerbrandy zegt dat dit iets over de algemene staat van de wereld zegt. "Laten we maatregelen in de nationale wetgeving zetten, zodat het serieuzer genomen gaat worden."
Te divers kabinet
Luisteraar Joost denkt te weten waarom Nederland geen beleid heeft ontwikkeld. "Wij hebben een te grote politieke diversiteit en zijn daarom weinig slagvaardig. Dat werkt zo niet."
Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the Enviroment, vindt dat we eerst eens in eigen land aan de slag moeten, voordat we deelnemen aan de top. "Ik zou me kapot schamen als we er bij zouden zijn", zegt Vollenbroek. "We hebben nu eenmaal dit kabinet. Het zit niet vast in het proces, maar op het probleem." Volgens de voorzitter zou Nederland meer gedwongen moeten worden tot goede deelname door middel van het rechtssysteem.
Duurzaam boeren
Van de experts en uit de Spraakmakers-community komt veelal het geluid dat wel veel boeren meer biodivers en verantwoord willen boeren, maar dat het hen niet gunstig gemaakt wordt. "Er moet vanuit de overheid meer duidelijkheid komen", zegt kaasmaker Catharinus Wierde.
"Een serieuze deelname aan zo'n top vergt goede voorbereiding", zegt Hanneke Groenteman, presentator en schrijver. "Maar ga in ieder geval, praat met elkaar en wordt wijzer!"
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!