Rol religie enorm bij verkiezingen VS: 'Katholieken kunnen doorslag gaan geven'
- Nieuws
- Rol religie enorm bij verkiezingen VS: 'Katholieken kunnen doorslag gaan geven'
De Amerikanen gaan vandaag massaal naar de stembus om hun keuze te maken tussen de presidentskandidaten Kamala Harris (Democraten) en Donald Trump (Republikeinen). Legio analyses, peilingen en theorieën vliegen de kiezers om de oren, maar één ding is zeker: religie speelt altijd een grote rol in de verkiezingen in de Verenigde Staten. "De katholieken zouden heel goed de doorslag kunnen geven in deze verkiezingen", zegt Stijn Fens, eindredacteur Levensbeschouwing van KRO-NCRV, bij Spraakmakers.
De scheiding van kerk en staat is bij de verkiezingen in de Verenigde Staten niet heel merkbaar. Amerika is nog altijd een diepreligieus land, waarbij geloof voor 75 procent van de burgers nog deel uitmaakt van hun identiteit. "Dat kunnen we ons in Nederland niet voorstellen", zegt Fens.
Fanatisme
Er is wel een verschuiving merkbaar in de VS. "In 1990 noemde nog 90 procent zich christen, dat is nu 74 procent", verklaart Fens. "De mensen die nog een geloof aanhangen, zijn veel fanatieker geworden." Daarbij zijn de katholieken nog een grote speler in het verkiezingsveld. "Die kunnen van doorslag zijn vandaag."
Verharding
De gelovigen kunnen het onderling ook niet meer eens worden, merkt Fens. "Het middenveld van religie, waar ze elkaar vonden, bestaat eigenlijk niet meer", legt Fens uit. "De verharding die zich in de samenleving heeft afgespeeld, speelt ook bij de religies."
Levenswandel Trump
Conservatieven stemmen veelal op de Republikeinen, dus ook op Trump. "De levenswandel van Trump is niet dat van een ideale christen, maar dat maakt dus niet uit. Andere factoren spelen dus een belangrijkere rol bij het stemmen", zegt Fens. Naast religieuze overtuigingen zijn de economie en het migratiebeleid ook hete hangijzers.
Zorgen
De paus mengt zich niet direct in de keuze tussen Trump en Harris. Fens verwacht dat de huidige paus Franciscus met "grote ongerustheid" kijkt naar hoe het ontwikkelt. "Alleen al om de onrust in de samenleving, het gevaar van geweld. Maar ook het feit dat de katholieken verdeeld zijn in Amerika", aldus Fens. "Ik denk dat de paus zich zorgen maakt als Trump het wordt."
Geweten
Volgen paus Franciscus "deugen" beide kandidaten niet. "Trump laat migranten aan hun lot over en Harris is voor abortus, waar hij keihard tegen is", verduidelijkt Fens. Daarom spoort de paus kiezers aan om met hun "geweten" te stemmen. "De paus is tegen abortus en euthanasie, maar heeft het pro-life-sentiment uitgebreid met zorg voor migranten en voor het milieu." Hoe de katholieken dus stemmen, kan de doorslag zijn in wie de 47ste Amerikaanse president gaat worden.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!