Buitenland
KRO-NCRV

Wat zijn de kansen van Kamala Harris? 'Nu is Trump de oude man'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de kansen van Kamala Harris? 'Nu is Trump de oude man'

Nu Joe Biden zicht terugtrekt als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, ligt de strijd om het Witte Huis weer helemaal open. Zelf heeft Biden zijn steun uitgesproken voor zijn vicepresident Kamala Harris. De grote vraag is natuurlijk wat haar kansen zijn tegen Donald Trump.

Video niet beschikbaar

Hoewel Harris officieel nog niet benoemd is als de kandidaat voor de Democraten, is de dynamiek in aanloop naar de verkiezingen helemaal veranderd, zegt journalist Margriet Brandsma bij Spraakmakers. "Nu is Trump de oude man."

Harris is allesbehave Trump

Volgens Amerikanist Bianca Pander zou Harris zich moeten profileren op het feit dat ze allesbehalve Trump is. "Ze is vrouw, ze is van kleur, ze heeft zelfs een migratieachtergrond en ze kan vechten voor de vrouwenzaak." En de vrouwelijke stem en inzet bij de organisatie van vrijwilligers is erg belangrijk in de VS.

Toch moet Harris zich volgens Pander niet alleen profileren op het niet-Trump zijn. Ook zou ze de stem van jongeren en mensen met een islamtische achtergrond – die onder Biden steeds meer leken af te haken – terug moeten winnen. Als Harris met de democraten kan zorgen dat het enthousiasme in de partij terugkomt, hebben ze volgens Pander een kans om in november te winnen.

Momentum terug bij Democraten

Met het terugtrekken van Biden hebben de Democraten wel het nieuwsmoment teruggepakt van Trump, die onlangs een aanslag overleefde. "Waar het de afgelopen dagen alleen maar over Trump ging, zal het nu vooral over Kamala Harris gaan", zegt Pander.

Peilingen

Hoewel de donaties voor de Democraten na de aankondiging van Biden weer omhoogschoten, is het voor betrouwbare peilingen tussen Trump en Harris nog te vroeg, zegt datakenner Paul Verhagen.

Er zijn volgens hem wel eerste indicaties. En dat zijn er genoeg om aan te nemen dat Harris het in ieder geval beter gaat doen dan Biden, denkt hij. "Ik zou het zelf liever uitspelen met Harris dan met Biden", zegt Verhagen.

Aanslag Trump

Volgens Verhagen heeft Trump een hele consistente basis van ongeveer 45 procent van de stemmen. "Als je dat precies goed uitsmeert over het land, dan kun je winnen. Maar het is niet de meerderheid." Waar in de geschiedenis de populariteit van een politicus na een aanslag stijgt, is dat opmerkelijk genoeg bij Trump niet gebeurd. "Iedereen heeft zijn mening over Trump al en die verandert niet."

Of Harris officieel benoemd wordt en de beste kandidaat gaat zijn om het tegen Trump op te nemen moet nog blijken. Maar volgens oud-correspondent Lucas Waagmeester is het wel verstandig dat de Democraten zich nu snel achter haar scharen. "Wat ze moeten voorkomen is een interne burgeroorlog en daar is die partij erg goed in."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie