Binnenland
NOSNTR

Toenemende acceptatie van Eid al-Fitr en ramadan in Nederland, blijkt uit onderzoek

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Toenemende acceptatie van Eid al-Fitr en ramadan in Nederland, blijkt uit onderzoek

Voor moslims wordt het steeds makkelijker om inkopen te doen bij grote supermarkten en een vrije dag te krijgen voor Eid al-Fitr, het feest waarmee het einde van de ramadan wordt gevierd. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O, uitgevoerd in opdracht van de NTR. Volgens de onderzoekers wordt het feest in Nederland steeds breder geaccepteerd.

Video niet beschikbaar

Martin de Bruijn van Ipsos I&O merkt op dat moslims dit bijvoorbeeld op hun werk ervaren. "Er wordt meer rekening gehouden met het feit dat ze vasten, en het is ook makkelijker geworden om een dag vrij te vragen voor Eid.” Ook in hun omgeving merken ze een verandering, vertelt hij: “Veel mensen accepteren nu dat het feest gevierd wordt en veel niet-moslims weten er steeds meer over."

Winkelketens

Ook winkelketens spelen in op Eid al-Fitr. "Dat is wel grappig. Er zijn veel acties met Eid-gerelateerde artikelen, zoals versieringen. Er is veel halal voedsel, en zelfs speciale aandacht voor mode, bijvoorbeeld korting in de modest fashion sectie,” zegt De Bruijn. "We hoorden zelfs van een pop-up schap met halal voedsel in Ermelo, ook mooi om te horen. Respondenten zien dit als een vorm van acceptatie."

Anne Dijk, religiewetenschapper en docent aan het Fahm-instituut, herkent de bevindingen in het onderzoek. Volgens haar kan de verandering deels komen doordat moslims zelf meer geëmancipeerd zijn. Dat ziet ze bijvoorbeeld bij het vrij vragen. “Het is een recht om een religieuze feestdag te kunnen vieren, en steeds meer mensen hebben zoiets van: dat recht mag ik gebruiken."

Intentie

Toch is ze iets terughoudender met deze conclusie dat er meer acceptatie is. "Ik ben wel wat huiverig over de beweegredenen, bijvoorbeeld op het werk." Zo vraagt ze zich af of het makkelijker vrij vragen niet meer praktisch is vanuit de werkgever: "Als jij als werkgever merkt dat 10 jaar lang alle moslims op een bepaalde dag ziek zijn en je hebt geen bezetting in je winkel, dan is het toch handiger om dat beter te gaan plannen. En dus je ziet een normalisering. Maar of dat daadwerkelijk tot een ethische acceptatie leidt, vindt ik een andere vraag."

Dijk plaatst ook vraagtekens bij het inspelen van winkels op Eid. "Is het een normalisering omdat moslims een interessante doelgroep zijn waar geld aan te verdienen valt, of is het echt een ethisch statement van acceptatie?" Ze denkt dat het beide kanten op gaat. "Juist door de verharding van het politieke klimaat voelen mensen en bedrijven de noodzaak om zich ethisch uit te spreken. Een statement kan bijvoorbeeld zijn om Eid-producten aan te bieden als een vorm van steun."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie