Economie
EO

Economen kritisch op Trump: handelstarieven zijn 'desastreus'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Economen kritisch op Trump: handelstarieven zijn 'desastreus'

De Amerikaanse president Trump heeft de wereld geschokt door forse importtarieven aan te kondigen. Hij legde de EU – en dus Nederland – een tarief van 20 procent op. Erg slecht voor de economie, zegt econoom Lex Hoogduin in Geld of je leven. "Ik denk dat alle economen daar unaniem over eens zijn."

Trump gooit 'nucleaire bom' op wereldhandel met nieuwe importtarieven (3 april 2025) - Geld of je leven

De 20 procent die Trump aan de EU wil opleggen valt nog mee bij de tarieven aan andere landen. Trump haalde halverwege de presentatie van zijn maatregelen een groot bord tevoorschijn met alle percentages erop (zie foto). Zo kan China bijvoorbeeld rekenen op 34 procent.

Inefficiënt gebruik van middelen

Volgens Hoogduin leiden de tarieven tot inefficiënt gebruik van productiemiddelen. Hij krijgt hierin bijval van ING-econoom Marieke Blom, die de tarieven 'historisch' noemt. "We komen uit een periode waarin vrijhandel gemeenschappelijk werd gezien als een grote bron van welvaart. Iedereen kon zich specialiseren in waar hij goed in is. Door met elkaar handel te drijven kon je samen zoveel mogelijk maken en zoveel mogelijk consumeren, in de positieve zin van het woord."

Een iPhone wordt bijvoorbeeld bedacht in de VS, de chips worden gemaakt in Taiwan en hij wordt in elkaar gezet in China. Iedereen doet waar hij goed in is. "Een soort van teamwork", zegt Blom. Trump zet hier nu dus een streep door: "Het is isolationistisch. Heel erg ieder voor zich. En dat maakt economen echt flabbergasted."

'Domme' berekening

Internationaal econoom Steven Brakman verdiepte zich in de percentages op het lijstje van Trump. Het sommetje waarmee Trump tot die percentages komt is eigenlijk best simpel, zegt hij. "Hij kijkt naar het handelstekort, en hij zegt: hoeveel moet ik de invoer verminderen om geen handelstekort te hebben? Daar heeft hij een formule voor: hoeveel moet de prijs van invoer stijgen om dat getal te bereiken? Daar heeft hij een berekening voor gemaakt, maar dat is een hele domme berekening", aldus Brakman.

De wereld zit niet zo simpel in elkaar als Trump suggereert, zegt Brakman. "De wereld is vervlochten. Je moet niet rechtstreeks naar een product kijken, maar naar alle onderdelen. Die zijn ook weer onderhevig aan tarieven."

Banen terug naar Amerika

Trump wil met zijn tarieven banen terug naar Amerika halen. Europese autofabrikanten als Mercedes kondigden al aan om meer auto's in de VS te gaan laten maken. Dat is wat Trump wil, maar het gaat nieuwe problemen opleveren, zegt Hoogduin. De werkloosheid in de VS is namelijk helemaal niet zo laag, dus waar komen al die mensen vandaan?

Trump gooit 'nucleaire bom' op wereldhandel met nieuwe importtarieven (3 april 2025) - Geld of je leven

Ster advertentie
Ster advertentie