Politiek
KRO-NCRV

Was moordaanslag op Trump politiek gemotiveerd? 'Zat niet zoveel achter'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Was moordaanslag op Trump politiek gemotiveerd? 'Zat niet zoveel achter'

De schoten die werden gelost tijdens een campagnebijeenkomst van Trump hebben heel wat losgemaakt in de Verenigde Staten. De presidentskandidaat is gewond geraakt aan zijn oor, maar maakt het inmiddels goed. "Niet alleen Trump had geluk, ook wij hadden geluk", stelt Amerikadeskundige Frans Verhagen bij Spraakmakers.

Als de mislukte moordaanslag op Trump dodelijk was afgelopen voor de presidentskandidaat, was het land mogelijk uitgebroken in een burgeroorlog, denkt Verhagen. Zo zouden er "steden kapotgemaakt" zijn, aldus de Amerikadeskundige. Toch stelt Verhagen dat dit niet een "politiek statement" is geweest, maar een persoonlijke. "Ik zou oppassen om het een politieke aanslag te noemen. Er zit niet zoveel achter."

'Loser met een geweer'

"Het is geen politieke aanslag, het is een loser met een geweer", zegt Verhagen over de 20-jarige Thomas Matthew Crooks, die met een AR-15 richting Trump schoot. Zo kijkt Madeleine van den Nieuwenhuizen, Amerikadeskundige en inwoner van New York, er niet naar. "Dit was geen neutrale daad uit het niets. Diegene zal er wel gedachtes bij hebben gehad."

Culture wars

De verdeeldheid in de Verenigde Staten is gigantisch, merkt ook Van den Nieuwenhuizen. "De culture wars en identiteitspolitiek maakt mensen angstig voor identiteitsgerelateerd geweld." Ook na de aanslag op Trump is de verdeling groot. Zo geloven sommigen dat het een aanslag was uit de kant van de democraten, anderen denken weer dat het geënsceneerd is door de republikeinen. "Daar stond ik van te kijken", zegt Van den Nieuwenhuizen.

Indrukwekkend

Tracy Metz, de directeur van het John Adams Institute, maakt zich ook zorgen over de staat van Amerika. "Het is verbazingwekkend dat het niet eerder gebeurd is. Iedereen zat hierop te wachten", aldus Metz. "Wat je ook van Trump vindt, de bewondering dat deze man het meteen een pr-moment weet te maken. Het is een spektakel, het is indrukwekkend."

Eenheidsboodschap

"Je ziet hoe de kampen tegenover elkaar staan en elkaar gaat verwijten", gaat Metz verder. De grote vraag is namelijk hoeveel invloed dit zal hebben op de verkiezingen. "Dit is de buitenkans van de republikeinen en Trump met een eenheidsboodschap de verkiezingen in te gaan", aldus Verhagen, die alsnog niet verwacht dat Trump dat lang volhoudt en alsnog voor polarisatie zal zorgen. Tegelijkertijd denkt Verhagen dat Biden zich zal terugtrekken en Kamala Harris de kandidaat van de democraten zal worden.

Martelaarschap

"Het is triest om te zien dat het misgaat. Hier ook", vindt luisteraar Jan Parmentier. "Ik maak me vooral zorgen omdat Trump nu ogenschijnlijk alles in handen heeft", reageert beller Berend Moltmaker. "Het martelaarschap van Trump wordt nog groter", denkt beller Hans Elshout.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie