Dit staat Premier Schoof te wachten tijdens debuut Verenigde Naties
- Nieuws
- Dit staat Premier Schoof te wachten tijdens debuut Verenigde Naties
Premier Dick Schoof maakt deze week zijn debuut op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Op het internationaal toneel is men benieuwd naar Schoof en waar hij voor staat. Of het makkelijk wordt, dat vraagt oud-politicus Ad Melkert zich af in De Nieuws BV: "Nederland is wat dat betreft nu veel minder in beeld als een partner die op natuurlijke wijze bij de internationale samenwerking afstemming zoekt."
Video niet beschikbaar
Trek niet al te grote schoenen aan als je binnenloopt, adviseert oud PvdA-leider Melkert aan onze premier. "Het is essentieel dat Schoof een luisterend oor heeft, zodat hij kan meedenken en een rol kan spelen in de discussies."
Bovendien: "Een eerste indruk kun je maar één keer maken", zegt Laurien Crump, onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis aan de Radboud Universiteit. "Het is belangrijk dat zijn dossierkennis op orde is, maar hij moet ook persoonlijk in gesprek gaan met verschillende regeringsleiders. Daarnaast moet hij laten zien wat zijn ambities zijn en waar Nederland voor staat."
Verantwoording afleggen
Melkert vreest dat de premier zal worden aangesproken op de plannen om de ontwikkelingssamenwerking te halveren omdat daar veel geld bij betrokken is wat via VN-organisaties loopt. Ook de positie van Nederland in de Europese Unie zal ter sprake komen. "Nederland is nu veel minder in beeld, dan een partner die op natuurlijke wijze die internationale afstemming zoekt. Hoe hij dat gaat toelichten?", vraagt Melkert zich af.
De premier reist samen met Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp en Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Reinette Klever naar de Algemene Vergadering. Volgens Crump zijn de halveringsplannen van Klever niet iets waar de Verenigde Naties op zitten te wachten: "Het wijst erop dat Nederland zich internationaal heel anders op gaat stellen, dus wat dat betreft heeft Nederland heel wat uit te leggen."
Nederland zal zich ook moeten verantwoorden over het conflict Israël-Gaza, voegt Crump toe. "Ze zijn benieuwd. Waarom is Nederland nu, in tegenstelling tot veel andere landen, eigenlijk verder richting Israël geschoven, terwijl het geweld in Gaza en Libanon zelfs toeneemt?"
Eigen inbreng
Schoof zou in New York wel vanuit een puur humanitaire invalshoek aandacht en steun kunnen vragen voor Sigrid Kaag en haar werk in de hulpverlening in Gaza, zegt Melkert. Hulpgoederen kunnen er niet naar binnen, door administratieve belemmeringen: "Dat kun je als Nederlandse premier naar voren brengen en mee thuis komen."