Politiek
EO

Algemene Politieke Beschouwingen: 'Wilders zoekt nog naar zijn nieuwe rol'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Algemene Politieke Beschouwingen: 'Wilders zoekt nog naar zijn nieuwe rol'

In Dit is de dag blikten debatdeskundige Roderik van Grieken, politiek adviseur Julia Wouters en oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman terug op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. "Wilders is nog bezig om zijn nieuwe rol te zoeken", zag Brinkman.

Algemene Politieke Beschouwingen: wat valt op? (18 september 2024) - Dit is de Dag

Geert Wilders is jarenlang oppositieleider geweest, maar nu de PVV in het kabinet zit moet hij het kabinet verdedigen. Dat is nog even wennen, ziet Brinkman. "Het is wel anders als je direct wordt aangesproken op beleid dat je bij onderhandelingen hebt binnen hebt kunnen halen of moeten weggeven", zegt hij.

Een goed voorbeeld was een vis-a-vis met GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans, die Wilders interrumpeerde over het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Wilders reageerde niet gepikeerd, maar vertelde dat hij heel graag wilde uitzoeken wat hij voor Heerlen kon doen. “Geeft u mij die tijd”, zei hij. Tekenend, vindt Brinkman. “Je ziet dat hij nadenkt hoe je de oppositie erbij kunt betrekken. Er is een opening gecreëerd richting Timmermans: ‘geef ons even tijd, dan komen we met een oplossing’. Dat vind ik ijzersterk, want Wilders heeft dit nooit eerder gedaan.”

Julia Wouters – lid van de PvdA en bekend van de podcast De Spindoctors – vindt het moeilijk om naar Wilders te kijken. "Ik kan me de oude Geert Wilders nog zo ontzettend goed herinneren, en ik kan niet uitsluiten dat hij morgen ineens weer iemand gaat uitschelden. Ik vind Wilders prettiger zo, zeker maar ik vertrouw het nog niet", zegt ze.

Wilders kreeg een aanvaring met Esther Ouwehand, de leider van de Partij voor de Dieren over onverdoofde slacht. Wilders beet daarin Ouwehand toe dat haar toon te hard was. "Dat is toch wel grappig", vindt Roderik van Grieken, "uitgerekend Geert Wilders die tegen iemand van de oppositie zegt dat de toon te hard is. Dat is op z’n minst lachwekkend", zegt de debatdeskundige die actief is voor D66.

Gerelateerde podcast

De Spindoctors

De Spindoctors

Een nieuwe Timmermans?

Veel ogen waren sowieso ook gericht op Frans Timmermans, die voor het eerst de APB deed. Van Grieken vond de bijdrage van Timmermans niet zo sterk, omdat hij hij het van een papiertje voorlas. Julia Wouters vond de leider ook een stuk sterker in zijn interrupties. Hij ging qua emotie soms over de schreef, vond Van Grieken, maar Wouters vond dat juist wel mooi: "Ik vond het verrukkelijk. Ik ken hem als een gedreven en gepassioneerde man, met gevoel voor dramatiek. Dat gevoel heeft hij zich ontzegd, het afgelopen jaar. Hij wilde heel rustig overkomen, maar nu vond ik het heerlijk."

Brinkman vond dat Timmermans veel te negatief deed. :Hij noemt het kabinet 'het kabinet van het grootkapitaal'. Dat is een negatieve annotatie. Je zou ook kunnen zeggen: wij van GroenLInks-PvdA staan voor de gewone man", vindt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie