Politiek
KRO-NCRV

Wat is het gevolg van EU-boycot Hongarije? 'Je ziet nu hoe ingewikkeld het is'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is het gevolg van EU-boycot Hongarije? 'Je ziet nu hoe ingewikkeld het is'

Eurocommissarissen gaan niet meer naar bijeenkomsten voor EU-ministers die Hongarije organiseert, laat de Europese Commissie weten. De boycot zou een reactie zijn op de 'vredesmissie' van de Hongaarse premier Orbán aan Poetin en de Chinese president Xi. En dat terwijl Orbán op dit moment de tijdelijke voorzitter is van de Europese Unie. "Je kunt het hem niet verbieden", zegt Bernard Hammelburg, buitenland commentator van BNR, bij Spraakmakers.

"Het zijn een stel kleuters", zegt Hammelburg over de ministers die weigeren naar Hongaarse bijeenkomsten gaan. Volgens de buitenlandcommentator zou het namelijk goed kunnen dat Orbán de banden met Rusland en Poetin probeert te herstellen, aangezien "op een gegeven moment" de oorlog met Oekraïne voorbij zal zijn. "Inhoudelijk is het allemaal zo gek nog niet."

'Goed recht'

Het is Orbáns "goed recht" om wel of niet in contact te zijn met Poetin, aldus Hammelburg. "Je kunt het hem niet verbieden." De EU-leden zouden vooral ontevreden zijn dat Orbán niet had aangekondigd deze bezoeken aan de Russische en Chinese president te zullen doen.

Conflict

Hammelburg noemt de "terughoudendheid" van Nederlandse ministers "bewonderenswaardig", maar heeft "twijfels" over de motivering. Bovendien bevindt minister president Schoof zich op dit moment in een spagaat, aangezien de PVV voorstander is van Orbán en de VVD niet. "Hier speelt duidelijk een conflict. Je ziet nu hoe ingewikkeld het is."

'Wie is de baas?'

Rik Rutten, EU-correspondent van NRC, merkt op dat er al "jarenlang" binnen de EU "gevochten" wordt wie de baas is van de EU. "Orbán wil laten zien dat hij ertoe doet. Daar kunnen ze niet zoveel tegen doen. Het is het bewijs dat de andere leiders niet zoveel macht hebben", zegt Rutten.

Implicaties

Oud-diplomaat Pieter Feith kijkt vooral naar de "wijdere context" en de implicaties hiervan. Mocht Trump herkozen worden, met zijn vicepresident J.D. Vance die de veiligheidsbanden met Europa wil verbreken, zal Trump gesteund worden door Orbán en andere radicaal-rechtse leiders. "Dan kan de oorlog in Oekraïne abrupt stoppen met een akkoord die voor Oekraïne ongunstig is. Dan moeten ze grond afstaan en wordt Poetin aangewakkerd om de veiligheid van de NAVO aan te pakken", denkt Feith.

Enorme polarisatie

"Wil Nederland dat het die kant op gaat? Of willen we ons daartegen verzetten?" vraagt Feith zich af. Beller Henri van de Bovenkamp vreest voor "enorme polarisatie" en is tegen een boycot. "Zorg ervoor dat je meegaat, dat je erbij blijft. Als je het niet doet, speel je het plan van polarisatie in de hand. Dat is precies wat Poetin wil." Luisteraar Roosmary is ook tegen een boycot. "Poetin lacht zich krom", denkt luisteraar John van der Zeeuw.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie