Paniek in auto-industrie na importheffingen Trump: 'Ook in Amerika met de handen in het haar'
- Nieuws
- Paniek in auto-industrie na importheffingen Trump: 'Ook in Amerika met de handen in het haar'
Het is crisis in de Europese auto-industrie, zeker nu Trump torenhoge importtarieven heeft ingevoerd. "Er is paniek", zegt de directeur van de Europese autobrancheorganisatie ACEA, Sigrid de Vries, bij Spraakmakers.
Hoe moet het met de Europese Autoindustrie?
De Vries ging voor topoverleg met wereldwijde collega’s naar Washington. Daar zag ze hoe ook Amerikaanse autofabrikanten met de handen in het haar zitten. "Dit is een branche die wereldwijd georiënteerd is," benadrukt De Vries. "Ook de Amerikanen verkopen auto’s in de rest van de wereld."
Blokkade van de markt
Naast de importheffing van 25 procent op auto’s is er ook een heffing van 25 procent op onderdelen, en gold er daarnaast al een heffing van 2,5 procent.
Wat moet je hier als industrie mee? Volgens De Vries heb je als autofabrikant nu een paar opties om "pleisters te plakken" en de markt niet vast te laten lopen. "Er zijn drie opties: meer in andere landen buiten de VS produceren, minder daar gaan verkopen, of simpelweg de prijzen verhogen." De ACEA-directeur benadrukt dat deze maatregelen momenteel nog mogelijk zijn, maar uit zicht raken als de heffingen nog verder omhooggaan. "Bij 50 procent krijg je wel echt een blokkade van de markt."
Voor de industrie is het nu vooral afwachten wat er verder gebeurt rondom de importheffingen. "Waar houdt Trump aan vast? Hij is al een paar keer van gedachten veranderd."
Elektrisch rijden
En dan is er ook nog de transitie naar elektrisch rijden. Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (GL-PvdA) moet de industrie hier meer op inzetten, zeker nu subsidies welkom zijn door de importheffingen. Volgens De Vries gaat dit echter niet zo snel als Eickhout wil, simpelweg omdat de industrie in transitie is. "Je moet mensen ook het maatschappelijk belang uitleggen. Daarnaast spelen er bij de elektrificatie ook andere dingen mee, waar je eerlijk over moet zijn."
Toch is het in China wel gelukt om het wegennet in sneltreinvaart elektrisch te maken. "China heeft een strategie uitgerold waarbij het op alle factoren tegelijk heeft ingezet om elektrisch rijden makkelijker te maken. Goedkopere energie en veel infrastructuur om te laden. Als je dat tegelijk doet, kun je veel sneller schakelen. En daarin is Europa tekortgeschoten."
Europees noodplan
Brussel komt nu met een noodplan om de auto-industrie te redden, onder meer met miljarden euro’s om de elektrificatie een boost te geven. De Vries is nog niet meteen enthousiast over deze plannen van Europa. "De EU moet niet alleen met plannen op papier komen. Dat is lastig met 27 lidstaten, maar het is wel wat er moet gebeuren. Eigenlijk een soort Marshallplan voor infrastructuur in Europa." En als het aan De Vries ligt, gebeurt dit snel. "Ik denk dat er de komende drie tot vijf jaar veel moet gebeuren. De EU moet zich richten op wat het zelf kan doen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!