Het succes van radicaal-rechts in Europa: 'Deze partijen zijn veel beter in het vertellen van een verhaal'
- Nieuws
- Het succes van radicaal-rechts in Europa: 'Deze partijen zijn veel beter in het vertellen van een verhaal'
Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn radicaal-rechtse partijen niet meer zo succesvol geweest als nu. De twee uiterst rechtse fracties hebben nu zo'n 131 zetels in het Europees Parlement. Politiek socioloog dr. Matthijs Rooduijn is gespecialiseerd in de populistische kiezer en onderzoekt het succes van deze partijen. Zijn de partijen milder geworden of is de kiezer radicaler? Beide onzin, aldus Rooduijn. De (voornamelijk mannelijke) kiezers weten de partijen wel steeds beter te vinden, maar veranderen niet erg in opvattingen. Met andere woorden: radicaal-rechts is hip. Hoe dat komt, legt Rooduijn uit in de uitzending.
Video niet beschikbaar
Opvattingen van Europeanen
Radicaal-rechtse partijen zoals de Nederlandse PVV, of de Duitse AfD, zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Volgens Rooduijn is het een langzaam proces, al gaat de stijging de afgelopen paar jaar steeds sneller. "Er wordt vaak gezegd dat deze partijen gematigder zijn geworden en kiezers radicaler, maar dat klopt niet als je de opvattingen van Europeanen analyseert. Het lijkt erop dat mensen met bepaalde opvattingen steeds beter hun weg naar deze partijen vinden. Grote ontwikkelingen zoals individualisering, de opkomst van sociale media maar ook de vluchtelingencrisis zijn zaken waardoor kiezers richting deze partijen zijn gaan bewegen."
Krachtige verhalen
Radicaal-rechtse partijen zijn goed in het vertellen van verhalen die emoties oproepen. Rooduijn licht het toe: “Ze vertellen krachtige verhalen, het verleden was mooi, er is nu een crisis en radicaal rechts is daarvoor de oplossing. Het roept emoties op: woede op de elite, trots op het eigen verleden, hoop op een nieuwe toekomst en angst voor verandering. Het is een duidelijke Europese partijfamilie, nationalistisch, autoritair en anti-migratie."
Kracht van emoties
Hoe moeten linkse- of middenpartijen reageren op het succes van radicaal-rechts? Rooduijn ziet dat het deze partijen ontbreekt aan een krachtig ideologisch verhaal: "Veel gevestigde partijen denken dat emoties niet thuishoren in de politiek, maar het tegendeel is waar. De achterban van GroenLinks vraagt om een ander verhaal dan de achterban van de SP. Dus als je als grote linkse partij beide groepen wilt bedienen, moet je verschillende verhalen kunnen vertellen met dezelfde achterliggende ideologische boodschap."
Gerelateerde podcast

De Jortcast