Economie
KRO-NCRV

'Maak Nederlanders liever gezonder om zorgkosten te drukken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak Nederlanders liever gezonder om zorgkosten te drukken'

Zorgverzekeraar DSW maakte traditiegetrouw als eerste de zorgpremie voor volgend jaar bekend en deze gaat opnieuw omhoog. Maar moeten de sterkste schouders dan de zwaarste lasten gaan dragen? Of is er een andere manier om de zorgkosten te drukken in ons land? "We moeten inzetten op preventie", zegt Pier Eringa, bestuurder van de Gelre ziekenhuizen, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"We moeten kijken wat goed is voor Nederland en de mensen, ook zorgverzekeraars hebben daarin verantwoordelijkheid", vertelt Nienke Meijer, Spraakmaker en Minister van Oplossingen.

"Het is lastig voor mensen om een zorgverzekeraar te kiezen wanneer ze gezond zijn", zegt Sjirk Kuijper, verslaggever voor het Nederlands Dagblad. "Wanneer je niet weet wat je nodig hebt, kies je de goedkoopste." Volgens Kuijper dienen de sterkste schouders de zwaarste lasten te dragen. De verslaggever pleit voor inkomensafhankelijke zorgpremies.

Zorgmijders

Luisteraar Saskia Brandewijn zit in de bijstand en merkt dat zij door de hoge kosten zorg mijdt. "Naar de tandarts en mondhygiënist gaan stel ik liever uit totdat ik wat meer geld heb. Daarnaast merk ik dat ik bezoek aan de huisarts vermijd." Brandewijn vertelt dat alle kosten aardig aantikken. "Wanneer ik iets voorgeschreven krijg door de huisarts ga ik ervan uit dat ik dat ook echt bij de apotheek moet halen, maar ik zie vaak receptuur in een andere verpakking en stuk goedkoper bij de drogist." Brandewijn pleit er daarom voor dat er meer in het basispakket dient te komen. "Nu kan ik niets opsparen."

Ook ervaringsdeskundige Marleen stelt zorg uit om kosten te besparen. "Als ik pijn heb, neem ik een paracetamol en hoop ik dat het weggaat. Maar mijn man heeft door last aan zijn darmen wel écht medicijnen nodig." Zij is onderweg naar het Ministerie van Sociale Zaken met een brief. "Er moet een kostenplaats komen voor mensen die het niet kunnen betalen." Marleen vertelt dat er bij de apotheek wel later betaald mag worden, maar dat daardoor het probleem alleen maar uitgesteld wordt. "Dat komt altijd weer terug."

'Armoede krijg je gratis'

"Verder is niets gratis", zegt Stella de Swart, schrijver van het boek Armoede krijg je gratis. "Ook al krijg je soms de helft vergoed, betaal je alsnog je zorgpremie." Swart vertelt dat zij niet op haar gezondheid wil 'bezuinigen'. "Je hebt maar één lichaam." Volgens haar is het maken van potjes dé oplossing om de jaren door te komen. "Het klinkt misschien truttig, maar verschillende potjes, een huishoudboekje met inkomsten en uitgaven en een bijgehouden Excel-bestand laat je zien waar je het geld aan uit kan geven."

Liever voorkomen

"Hoe kan je mensen gezond maken in plaats van gezond te blijven", zegt Meijer, Minister van Oplossingen. Luisteraar Richard Theijssen is het hiermee eens. "Natuurlijk zijn er mensen die hevige medische klachten hebben, maar op obesitas en overgewicht valt een boel te winnen." Theijssen ziet dat het inzetten op een gezondere leefstijl een lange termijnoplossing is, waar het kabinet niet op in lijkt te zetten. "Je moet je afvragen wat voor een keuzes je wíl maken."

"Wat efficiënter kan, moeten we efficiënt doen", zegt Eringa, bestuurder van de Gelre ziekenhuizen. Eringa is het eens met Theijssen. "We moeten inzetten op preventie!" zegt de bestuurder. "Niet roken, meer bewegen en minder drinken. Dat moeten we stimuleren." Volgens Eringa gaan de zorgkosten dan alsnog niet omlaag. "Maar we moeten er alles aan doen om ze op z'n minst te kunnen drukken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie