Utrecht zet rolmodellen in voor bewustwording mentale gezondheid
- Nieuws
- Utrecht zet rolmodellen in voor bewustwording mentale gezondheid
Een derde van de jongere generatie heeft last van mentale problemen: van depressies tot stress en van suïcidegedachten tot onzekerheid. Voor de gemeente Utrecht reden om in te zetten op preventie. En dat doen ze met behulp van rolmodellen als boksers en voetballers. Zo'n 50 sportstudenten van het ROC Midden Nederland waren vanochtend bij FC Utrecht op bezoek om te leren dat praten over je zorgen helpt, en dat een je mentale gezondheid van invloed is op je sportprestaties.
Video niet beschikbaar
Als onderdeel van de dag kregen de studenten boksles van Ingmar Creutzburg, van Tigers Gym. Volgens hem heeft boksen veel raakvlakken met mentale gezondheid. "Je gaat je lijf in en laat al je gedachten los. Het belangrijkste is dat je je lijf leert voelen. Je bent continu bezig met je geest en lichaam tegelijk." Hij geeft les aan veel jongeren en merkt dat veel van hen worstelen met hun zelfbeeld. "Ze zijn allemaal bezig met de spiegel. Wat vinden anderen van mij? In plaats van trots te zijn op wie je bent."
Preventieve maatregelen
Volgens Eelco Eerenberg, wethouder Volksgezondheid in Utrecht, zijn preventieve maatregelen bij mentale gezondheid, net zoals bij fysieke gezondheid, van groot belang. "Door gezond te eten en veel te sporten kan je bijvoorbeeld diabetes voorkomen. Zo werkt het ook met mentale gezondheid. Veel aandacht voor mentaal fit zijn voorkomt latere GGZ-problematiek", legt hij uit. De hoge kosten die vaak gepaard gaan met jeugdzorg zijn voor hem geen probleem. "Het is wat mij betreft geen kostenpost, maar ook een investering."
Rolmodellen
Om de boodschap op de jongeren over te krijgen gebruikt de gemeente rolmodellen. Dat zijn bijvoorbeeld boksers en voetballers. "Dat helpt enorm", zegt Eerenberg. "Ik kan het verhaal wel vertellen, en dat doe ik met liefde, maar het is natuurlijk veel leuker als een profvoetballer van FC Utrecht dat doet. En dat doen ze met verve." Een van die rolmodellen is voetbalster Marthe Munsterman, die de studenten in een video toespreekt. "Weet dat het lastig is om hardop te zeggen dat je je niet goed voelt. Dat vond ik ook moeilijk, en dat vind ik nog steeds. Maar ik denk dat het goed is om je uit te spreken." Trainer en oud-voetballer Ron Jans voegt daar aan toe: "Je kunt elkaar er bij helpen. Als het goed gaat moet je dat samen vieren. Maar als het niet goed gaat, moet je dat samen verwerken."
In de kleedkamer kunnen de studenten ook in gesprek gaan met ex-voetballers Gianni Zuiverloon en Edson Braafheid. Beide worstelden tijdens hun voetbalcarrière soms met hun mentale gezondheid maar wisten niet dat het helpt om daar over te praten. Hun gesprekken met de studenten maken indruk, bijvoorbeeld bij een student die zijn droom om profvoetballer te worden moest opgeven. "Ik heb er best wel veel moeite mee gehad. Maar de blijdschap en het plezier in het voetbal heb ik teruggevonden. Dat vind ik het belangrijkste."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.