Binnenland
KRO-NCRV

Helft ouderen ervaart geldzorgen: 'AOW moet omhoog, dit is niet goed voor de gezondheid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Helft ouderen ervaart geldzorgen: 'AOW moet omhoog, dit is niet goed voor de gezondheid'

Bijna de helft van de gepensioneerden ligt wakker van hun financiële situatie, blijkt uit onderzoek van de ouderenbond ANBO. De hoge inflatie en dat de AOW niet geïndexeerd wordt, zouden ervoor zorgen dat ouderen met geldzorgen zitten. "Ik had gehoopt en verwacht dat de zorgen iets minder zouden zijn, maar het is nauwelijks gedaald sinds 2022", zegt Eric Bendel, adviseur Inkomen van ANBO, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Ouderen met geldzorgen stellen uitgaven uit, vermijden zorg, gebruiken zo min mogelijk energie en hebben niets over voor sociale uitjes, meldt Bendel. "Dat is niet goed voor de gezondheid." Het percentage ouderen met geldzorgen is iets gedaald sinds 2022, toen de inflatie nóg hoger was. Maar Bendel had "gehoopt en verwacht" dat het zou dalen.

Geen buffer

"Het is verrassend dat zoveel gepensioneerden zich zorgen maken", aldus Bendel. De adviseur Inkomen vertelt dat een grote groep ouderen ook geen buffer heeft voor onverwachte uitgaven. "Dan komen ze financieel in de problemen."

'Alleen maar rijker'

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van CBS, meldt juist dat ouderen in de afgelopen decennia "alleen maar rijker" zijn geworden. "Ze hebben meestal meer aanvullend pensioen dan tien of twintig jaar geleden. Maar voor individuen ziet dat er anders uit." Dat zou mede kunnen komen door de gevolgen van de financiële crisis in 2007. "Als groep ben je misschien rijker, maar als individu koop je daar niets voor."

Armoede

De armoedecijfers onder ouderen zijn enorm gedaald sinds de jaren 90 en komt nu uit op zo'n 2,5 procent. "Er zullen altijd mensen zijn die zich zorgen maken. Maar de gepensioneerden springen er niet uit", zegt Van Mulligen.

Zonnestraaltje

Beller mevrouw Van Heuvelen ziet dat "een kleine groep" ouderen enorm in de problemen zijn gekomen. "Gezondheid, sociale interactie, niets meer kunnen doen aan je tuin, al die extra uitgaven die een zonnestraaltje in het leven geven, worden uitgesteld", en daarom zou de AOW "substantieel" verhoogd moeten worden. "In een land als Nederland vind ik dat niet kunnen. We kunnen er met z’n allen voor zorgen dat onze ouderen een beter leven hebben", zegt luisteraar Hub Rutijna erover.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie