Gezondheid
KRO-NCRV

'We zouden allemaal wat meer moeten mediteren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zouden allemaal wat meer moeten mediteren'

Spraakmaker en cabaretier Sanne Wallis de Vries hoort steeds vaker dat mensen de dag starten met meditatie. "Maar helpt het ook?" Psychiater Guusje Collin, van het Radboud expertisecentrum voor Mindfulness, is ervan overtuigd dat dit wel degelijk het geval is en legt bij Spraakmakers uit waarom.

Video niet beschikbaar

"De welbekende associatie van een lotushouding is slechts een middel." Psychiater Collin vertelt dat er een boel manieren zijn waarop je kan mediteren. "Je kunt prima mediteren in een stoel."

Minder stress en somberheid

"Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mindfulness meditatie een positief effect heeft op stress, angstklachten en somberheid", zegt Collin. "Een acht weken durende mindfulnesstraining werkt net zo goed tegen depressie als medicatie." Onderzoek bij het Radboud Mindfulness centrum heeft ertoe geleid dat mindfulnesstrainingen in veel psychiatrische behandelingsrichtlijnen opgenomen zijn.

Routine

Een goede manier dus om even stil te staan aan het begin je dag, vindt de psychiater. Wanneer je het een beetje vol wil houden om te blijven mediteren, helpt het om het onderdeel van je routine te maken. "Dat hoeft niet per se 's ochtends vroeg", zegt Collin. "Dat mag op een moment dat voor jou prettig is."

Volgens Collin draagt meditatie meer bij, hoe langer je het volhoudt. "Net als bij sporten", vertelt de psychiater. "Na één dag voel je je misschien iets fitter, maar je moet het in je routine opnemen om je fitter te blijven voelen.

Sceptisch?

Wanneer je nog wat sceptisch bent, is er ondertussen een boel wetenschappelijke literatuur die je tot je kan nemen over het positieve effect van meditatie. Toch raadt de psychiater aan om het zelf eens met een open blik te ervaren.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie