Cultuur & Media
BNNVARA

Festival Quardin wil het taboe op mentale gezondheid doorbreken

foto: Website Quardin
  1. Nieuwschevron right
  2. Festival Quardin wil het taboe op mentale gezondheid doorbreken

Wereldwijd staat het mentale welzijn van jongeren onder druk. Ook in Rotterdam kampen jongeren met geestelijke problemen. Fariesh Abdoelrahman richtte vijf jaar geleden het platform Quardin op, met als doel om zelfstandigheid en zelfvertrouwen te vergroten bij jongeren, middels het ontwikkelen van hun eigen talenten. Het platform viert deze week hun jubileum met een festival dat in het teken staat van mentale gezondheid. Abdoelrahman en coach Ilias Fettouhi schoven aan bij de De Nieuws BV om er over te vertellen.

Festival Quardin wil het taboe op mentale problemen bij Rotterdamse jongeren doorbreken

Video niet beschikbaar

Verbinden

Tijdens het festival is er van alles te doen. Er zijn masterclasses, writerscamps, evenementen, concerten en allerlei andere dingen waarin jongeren elkaar kunnen versterken en met elkaar kunnen verbinden. En hoewel mentale gezondheid het thema is, is het wel een onderliggend iets, vertelt Abdoelrahman. "Het is niet zo dat we zeggen: kom we gaan het even lekker hebben over je mentale gezondheid, maar juist doordat je bezig bent met al de elementen komen daar bepaalde gesprekken naar boven, vanwaar we uit het lotgenootschap met elkaar in gesprek gaan."

Lotgenoten

In Nederland zijn er veel jongeren die denken dat ze er alleen voor staan, licht Abdoelrahman toe. "En op het moment dat jij je kan herkennen in een verhaal van iemand anders, dan zien we dat dat als je lotgenoot en dan ga je heel erg vanuit die positieve bekrachtiging met elkaar in gesprek." Bijvoorbeeld door samen muziek te maken. "Op het moment dat je bijvoorbeeld samen een liedje schrijft, en dat liedje heeft een bepaalde emotie. Dan ga je natuurlijk veel meer vanuit dat talent met elkaar in gesprek.

Dat ervaart ook Ilias Fettouhi, die als deelnemer begon bij Quardin, daar inmiddels zelf jongeren coacht en onder zijn artiestennaam Vlins liedjes uitbrengt die enorm populair zijn. Dat hij deze droom heeft kunnen waarmaken komt mede door Quardin. Daar kwam hij namelijk in aanraking met professionals, vertelt Fettouhi. "Toen dacht ik: als jij het kan, kan ik het ook."

Begin klein

Hij denkt dan ook dat er veel meer in mensen zit dan dat dat ze naar buiten brengen. "Ik denk dat als je mensen een hele kleine opdracht geeft, dat ze echt tot bloei kunnen komen." Dat doen ze bij Quardin heel goed, gaat hij verder. "Jouw droom wordt heel klein gemaakt. Van oké: je wilt schrijver worden? Schrijf eens een gedicht. Begin met een gedicht en het is wonderbaarlijk wat er dan gebeurt. (..) Begin zo klein mogelijk, en het kan gek gaan!", besluit de artiest.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie