Gezondheid
KRO-NCRV

Hoe kun je voorkomen dat stress je leven overneemt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kun je voorkomen dat stress je leven overneemt?

Mentale gezondheid, burn-out en stress zijn populaire onderwerpen. Maar hoe kom zorg je ervoor dat het niet de overhand krijgt in je leven? Christiaan Vinkers, hoogleraar Stress en Veerkracht aan het Amsterdam UMC, is samen met collega's een project gestart om de-stressen te onderzoeken. "Stress lijkt besmettelijk; wanneer mensen uitvallen, volgen er vaak meer", zegt Vinkers bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Specifiek op de werkvloer lijkt stress vaak voor te komen. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot ziekteverzuim. "Psychisch ziekteverzuim stijgt en stressklachten nemen toe. De kosten voor stressgerelateerd werkverzuim worden geschat op enkele miljarden per jaar", aldus Vinkers. "Iedereen ervaart wel eens stress, maar sommigen hebben zoveel stress dat ze langdurig uitvallen."

Valkuilen

Dat moet tegengegaan worden. Vinkers pleit voor een nieuwe aanpak, omdat de huidige oplossingen vaak te laat komen en "gefragmenteerd" zijn. Met de-stress is het de bedoeling dat het in een vroeg stadium aangepakt wordt, om langdurig uitvallen te voorkomen. "Door ervaring leer je hoe je met stress kunt omgaan en wat de valkuilen zijn om het niet te veel te laten worden."

Vroegtijdig herkennen

Waar komt stress vandaan? "Stresssignalen kunnen zowel uit het werk- als privéleven komen, of een combinatie hiervan", zegt Vinkers. Financiële problemen en mantelzorg zijn daar voorbeelden van. "Als je deze signalen vroegtijdig herkent, kan een werkgever helpen om uitval te voorkomen." Wat het lastig maakt, is dat de stresssignalen lastig te detecteren zijn in een vroeg stadium.

Factoren

Vinkers noemt je persoonlijkheid, hartslag, emoties, gevoelens en gedrag als factoren die meespelen in de ervaring van stress en de uitwerking ervan. "Aandacht voor de binnenwereld is cruciaal voor het omgaan met stress." Tijdens het onderzoek wordt hier dan ook op gelet. "Veranderingen in slaap, prikkelbaarheid en hartslag kunnen wijzen op stress. Het doel is verantwoorde stressdetectie zonder dat werkgevers hier direct van weten."

De-stress moet ervoor zorgen dat het te achterhalen wordt waar stress vandaan komt. "Als blijkt dat het werk de oorzaak is, moet er gesproken worden met de werkgever. Als deze geen oog heeft voor het welzijn van de werknemer, ontstaat er een probleem", legt Vinkers uit.

Besmettelijk

De komende acht jaar zal het onderzoek plaatsvinden. "Mentale gezondheid blijft een complex onderwerp, maar krijgt nu meer aandacht", voegt Vinkers toe. "Stress lijkt besmettelijk; wanneer mensen uitvallen, volgen er vaak meer. Dit is op lange termijn niet houdbaar en werknemers zoeken uiteindelijk ander werk."

Bekijk ook Druk! Hier vind je allerlei artikelen en video's over hoe je om kunt gaan met stress.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie