Binnenland
KRO-NCRV

De introductieweek als middel tegen prestatiedruk en mentale klachten onder studenten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De introductieweek als middel tegen prestatiedruk en mentale klachten onder studenten

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat ruim de helft van de studenten kampt met mentale problemen. Daarom worden veel introductieweken, die de komende tijd weer plaatsvinden, gebruikt als moment om deze problemen aan te pakken bij de nieuwe studenten. "Het is belangrijk om deze weken zo open en toegankelijk mogelijk te maken", aldus voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, Abdelkader Karbache, bij Spraakmakers.

Druk! Hoe gaan nieuwe studenten om met prestatiedruk?

De voorzitter van de studentenvakbond is zelf ook nog student en weet dus maar al te goed hoe zwaar de studententijd kan zijn. "Veel jongeren hebben te maken met prestatiedruk", legt Karbache uit. "Daarom is het belangrijk om in de introductieweek mensen te bereiken, want die druk begint daarna."

Hij merkt op dat veel studenten zich nog steeds schamen voor hun mentale problemen en het daardoor niet durven uiten. "We richten daarom een plek in waar jongeren naartoe kunnen komen. Er komt veel kijken bij het begin van een studie, dus het is goed om in de introductieweek mensen te leren kennen en een groep te vinden."

Rustige avonden

Ook in studentenstad Delft wordt tijdens de introductieweek zoveel mogelijk gedaan om de nieuwe studenten zich zo goed mogelijk te laten voelen en weerbaar het studentenleven in te gaan. "We kijken ieder jaar hoe we het beleid kunnen verbeteren om jongeren nog beter te helpen; zo organiseren we evenementen rond mentaal welzijn", vertelt Mette van den Heuvel, vicevoorzitter van de Delftse studentenvereniging. "Ook hebben we voor de introweek mentoren opgeleid om deelnemers goed te begeleiden. In de trainingen werden onderwerpen als prestatiedruk en mentale problemen uitvoerig behandeld."

Nu staan de introductieweken vooral bekend om de feestjes en de drukte, maar in Delft organiseren ze ook avonden voor de studenten die meer gebaat zijn bij rust. "Iedere avond is er ook een rustig programma waarbij mensen een yogacursus kunnen volgen of kunnen schilderen. Dit zijn avonden met minder prikkels voor de mensen die introverter zijn of geen zin hebben in een feest."

'Snelstudeersubsidie'

Studentenverenigingen en de vakbond doen dus hun best om jongeren mentaal te ondersteunen. Maar volgens Karbache helpt het huidige beleid vanuit Den Haag daar niet bepaald aan mee. "Er wordt weer een miljard bezuinigd", verzucht de vakbondsvoorzitter. "En dan is er ook nog de langstudeerboete. Die moet echt van de baan, wil je het welzijn van studenten in stand houden. Het helpt echt niet om er constant een financieel pressiemiddel achter te zetten."

Daarom stelt Karbache het tegenovergestelde van een langstudeerboete voor: "Introduceer een snelstudeersubsidie. Dat is veel beter."

Druk!

Spraakmakers en KRO-NCRV waren maandag 17 juni op het Astrum College in Velp. Presentator Roos Abelman sprak daar met docenten, studenten en deskundigen over de persoonlijke problemen van jongvolwassenen.

Dit artikel is onderdeel van het KRO-NCRV dossier Druk! De mentale gezondheid van jongeren in ons land verslechtert. Studie, sociale media en de samenleving stellen steeds meer eisen. De druk op deze groep is groot. KRO-NCRV spreekt in dossier Druk! met jongeren en deskundigen. Ook willen we jongeren helpen door echt naar ze te luisteren. Hoe? Je ontdekt het met de Checkers Tool.

Ster advertentie
Ster advertentie