Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Hoe kunnen we accepteren dat mislukkingen erbij horen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kunnen we accepteren dat mislukkingen erbij horen?

In een maatschappij waar we steeds meer bezig zijn met presteren en onze ambities waar te maken, wordt het steeds lastiger te accepteren dat iets mislukt. Maar hoe moeten we daar mee omgaan? Om deze vraag te beantwoorden ging Spraakmakers-verslaggever Anne van der Veen naar School of Life.

Het Uitzendbureau: Hoe kunnen we accepteren dat mislukkingen er ook bij horen?

Video niet beschikbaar

Succesmaatschappij

Hoofdeconoom Sandra Phlippen ziet de prestatiemaatschappij dagelijks voorbijkomen en vroeg zich daarom af waarom we het toch zo moeilijk vinden om onze mislukkingen te accepteren. "Ik zie dat in het leven van mijn kinderen", vertelt Phlippen. "We leven in een enorme succesmaatschappij waar het niet makkelijk is om ervoor uit te komen dat iets mislukt. Maar als je mislukkingen uitsluit, gaat het sowieso niet lukken."

'Torenhoge ambities'

Daarom stuurde ze de verslaggever van Spraakmakers op pad om haar vraag uit te zoeken. "Ik vind het heel fijn om te denken dat mislukkingen niet bestaan", zegt Wicher Schols van The School of Life in Amsterdam. "We hebben een torenhoge ambitie met elkaar. En die maakt het moeilijk. Het zou makkelijk zijn als we niks willen en op een berg gaan zitten mediteren met z’n allen. Maar zo werkt het natuurlijk niet."

Maar wat is dan de sleutel tot het accepteren van onze 'mislukkingen'? "Je hoeft maar één idee toe te voegen", legt Schols uit. "Als iets niet lukt, bedenk je dan dat het nóg niet is gelukt." Bijvoorbeeld bij het voorbeeld dat Phlippen aanhaalde: de energietransitie, die nog niet volledig is gelukt. "Maar kijk eens wat er wel lukt", aldus Schols. "En de stappen die we maken."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie