Gezondheid
KRO-NCRV

Helft Nederlandse meisjes worstelt met mentale gezondheid: 'Social media te eenzijdig aangegeven als oorzaak'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Helft Nederlandse meisjes worstelt met mentale gezondheid: 'Social media te eenzijdig aangegeven als oorzaak'

Uit een wereldwijd onderzoek van onder andere het WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) blijkt dat de mentale gezondheid van meisjes tussen de 11 en 16 jaar de afgelopen jaren is verslechterd. "Vragen wat je kind nodig heeft, is heel goed. Luisteren kan je leren", zegt Loes Keijsers, hoogleraar Pedagogiek aan Erasmus UMC, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het aantal meisjes in Nederland dat meer dan één keer per week last heeft van psychosomatische klachten was in 2017 nog 32 procent, waar dat in 2022 steeg naar 50 procent. Veel meisjes hebben last van onder meer depressiviteit, hoofdpijn, slapeloosheid, buikpijn, slaapproblemen en neerslachtigheid.

Oorzaken

Onder andere schooldruk, social media en de coronacrisis worden in het onderzoek genoemd als oorzaken van deze stijging. "Relaties met ouders en leeftijdsgenoten, cultuur en of de omgeving groen is" zijn volgens Keijsers ook belangrijke invloeden. "Social media worden te eenzijdig aangegeven als oorzaak. Het is een oorzaak, maar niet de enige oorzaak", aldus de hoogleraar Pedagogiek.

Paradox

Keijsers noemt het "paradoxaal" dat jongeren in Nederland vaak goede relaties hebben met hun ouders, maar de mentale gezondheid niet herstelt sinds de coronacrisis. "Het is heel belangrijk dat iemand luistert en niet meteen in een oplossingsmodus schiet. Dat doen ouders wel onbedoeld", aldus Keijsers. "Als je het probleem afpakt en overneemt, maak je het zelfvertrouwen van jongeren minder."

'Luisteren kan je oefenen'

Stress zorgt er juist voor dat jongeren "veerkrachtig en weerbaar" worden, zegt Keijsers. "Daarmee leren omgaan is belangrijk." Ouders proberen dat te veel over te nemen van hun kinderen, meldt de hoogleraar. "Je kan oefenen om een betere luisteraar te worden", voegt Keijsers daaraan toe.

Bagatelliseren

Roline de Wilde, de directeur van de Kindertelefoon, erkent dat het "moeilijk" is om slechts te luisteren wanneer je je zorgen maakt om je kind. Toch is dat ook De Wildes advies. "Luisteren en niet invullen, is het beste wat je kunt doen. Interesse tonen, vragen wat iemand nodig heeft, zonder te bagatelliseren."

Kanttekening

Bovendien weten jongeren niet waar ze terecht kunnen, aldus De Wilde. "Als je het als ouders lastig vindt, wijs het kind dan waar die wel heen kan." Achter "lastig gedrag" zit altijd wat, aldus De Wilde. Tegelijkertijd zet De Wilde een kanttekening. "We hebben er meer aandacht voor, maar we moeten uitkijken dat we dit niet over-problematiseren."

Verschil jongens en meisjes

Lieke Brugman, mbo-docent van het jaar, ziet verschillen in hoe jongens en meisjes omgaan met hun gevoelens. "Jongens externaliseren het vaak, meisjes internaliseren. Meiden praten er onderling dan wel weer meer over dan jongens doen", aldus Brugman. Ook ziet Brugman de grote druk die er ligt op jongeren. "Onze jongeren moeten altijd op de hoogte zijn, op school zijn en naar stage, sporten, fysieke contacten onderhouden en social media onderhouden. Het is een opstapeling, waardoor jongeren mentale problemen ervaren."

'Horen, niet oplossen'

Beller Camilla ervoer "heftige" gedachtes tijdens en na haar puberteit, maar dat werd niet serieus genomen. "Het helpt ontzettend als iemand gewoon zegt: wat vervelend dat je je zo voelt. Ik wilde gehoord worden, geen oplossing. Ik wilde dat iemand erkende dat ik me rot voelde." Ook luisteraar Cheyenne Hendrikx heeft geworsteld met haar mentale gezondheid. "Luisteren, niet altijd een oordeel geven. Mensen denken vaak: het valt wel mee. Maar niemand weet wat ik voel op zo’n moment. Ik kan het goed verbloemen, waardoor het niet altijd even erg lijkt."

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie