Gezondheid
KRO-NCRV

Hoe ontstaat een allergie? En kan je ervan afkomen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ontstaat een allergie? En kan je ervan afkomen?

Wanneer de zon weer begint te schijnen, de bloemetjes en bijtjes rondzingen en het steeds een stukje warmer wordt, krijgen de meeste mensen lentekriebels. Voor anderen zijn die kriebels gereserveerd voor hun neus, keel en ogen, aangezien hooikoorts in deze periode ook opspeelt. Maar hoe kom je eigenlijk aan een allergie? Huisarts Edwin de Vaal legt het uit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Een allergie is "een soort enthousiaste afweerreactie van je lichaam", legt De Vaal uit. In het geval van hooikoorts reageert je lichaam "alsof het een bacterie of virus is", maar dan tegen een pol.

Ontstekingsreactie

"Dus wat je krijgt is een soort van ontstekingsreactie, net niet zo heftig als bijvoorbeeld een oorontstekingsreactie", zegt de huisarts. "Hoe het precies zit, weten we niet", gaat De Vaal verder. De afweerreactie van je lichaam is namelijk onnodig. "Een pol is natuurlijk geen virus."

Allergie ontwikkelen

Hoe oud je ook bent, een allergie kun je "altijd" nog ontwikkelen. "Ook later in je leven", benadrukt De Vaal. "Als je op een gegeven moment in aanraking komt met iets waar je hiervoor niet in aanraking bent geweest, denkt je lichaam: hier moet ik iets mee. Dan krijg je zo’n reactie. Dus ook oudere mensen kunnen het nog krijgen."

Allergietraining

Het ontwikkelen van een allergie is dus mogelijk, maar je kunt er ook van af komen. "Je went eraan. Op een gegeven moment leert je immuunsysteem dat 'ie daar niet zo enthousiast op hoeft te reageren", aldus De Vaal. Bovendien kun je immuuntherapie inzetten. "Dan train je je lichaam dat het niet zo enthousiast hoeft te reageren op de stofjes die om je heen zijn. En dan kun je, als het ware, wat minder allergisch worden."

Huisstofmijt

De Vaal waarschuwt om allergieën niet op te gaan zoeken, zoals weleens wordt gesuggereerd bij huisstofmijt. Dan komt er advies dat je vooral níet moet schoonmaken en je lichaam moet laten wennen aan de allergie. "Als je een heel heftige reactie krijgt, gaat je lichaam er heel heftig op blijven reageren."

'Klein beetje prikkels'

Immuuntherapie geeft "een klein beetje prikkels" en dan leert je lichaam het onderdrukken. Daarnaast kun je natuurlijk medicatie krijgen. Maar hoe kan het dat meer mensen er tegenwoordig last van lijken te hebben? De Vaal benadrukt dat daar meer onderzoek naar worden gedaan, ook in historische context. "Ik kan me wel voorstellen dat we tegenwoordig veel beschermder zijn, veel sterieler leven en vaker antibiotica krijgen, waardoor je je immuunsysteem wat minder uitdaagt", speculeert de huisarts.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie