Binnenland
KRO-NCRV

Wanneer ben je 'bejaard'?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer ben je 'bejaard'?

Thrillerschrijver en Spraakmaker Anya Niewierra is recent 60 jaar geworden en kwam er, bij het boeken van een kaartje voor de TGV, achter dat ze in Frankrijk nu als senior wordt beschouwd. Na online research ondervond ze dat ze volgens sommige definities met 65 jaar al als bejaard beschouwd zou worden. Maar wat is nu de exacte definitie van deze term en waar komt het woord vandaan? Taaladviseur Rutger Kiezebrink legt het uit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Wanneer je grijs haar hebt, lijkt het alsof je al in een bepaalde ouderdomshoek zit, maar ik heb gisteren nog volop hardgelopen en voel me helemaal niet oud." In Frankrijk en Duitsland hebben ze het over senioren, maar in Nederland gebruiken we het woord bejaard om te verwijzen naar mensen op leeftijd. Velen vinden deze een negatieve lading hebben.

Vele jaren

"Eigenlijk verwijst het woord bejaard naar het hebben van veel jaren", legt Taaladviseur Rutger Kiezebrink uit. "Net zoals je met veel haar behaard bent, telt dit voor het woord bejaard met jaren." Deze term is gekoppeld aan het moment dat mensen stopten met werken, wat vroeger als soort eindstadium werd gezien. "Wanneer je vroeger stopte met werken, was je 65 en vaak uitgerangeerd", zegt Kiezebrink. "Dan deed je niet meer mee in het werkend leven en dus ook niet meer zo zeer in het maatschappelijk leven."

65+ en fit

Het woord 'bejaard' wordt vaak geassocieerd met gebreken en ouderdom, zoals rollators en bejaardenhuizen. Het wekt het idee dat mensen dingen niet meer kunnen. Dit geeft een negatieve lading aan het woord. Tegenwoordig voelt menig 65+'er zich nog lang niet uitgerangeerd. "Dit komt doordat we steeds vitaler ouder worden", zegt de taaladviseur. "Je kunt bij jezelf nagaan hoe je iemand wil beschrijven, voordat je het woord bejaard gebruikt", tipt Kiezebrink.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie