Hebben groene daken in de stad daadwerkelijk een verkoelend effect?
- Nieuws
- Hebben groene daken in de stad daadwerkelijk een verkoelend effect?
Alle bushokjes in Utrecht zijn inmiddels voorzien van een groen dak. Maar wat voor effect heeft dat op de temperatuur in de stad? En moet dit plan doorgetrokken worden zodat alle steden groene daken hebben? Maurice Prijs, de bedenker van de groene bushokjes, en Sanne Janssen van Milieu Centraal vertellen over het belang van groen bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Groene daken zijn belangrijk", zegt Prijs, werkzaam bij de Gemeente Utrecht en initiatiefnemer van de groene daken bij bushokjes in de stad. In 2018 werd het idee geopperd en inmiddels zijn meer dan driehonderd bushokjes uitgerust met groene daken. "Ik denk dat het een ontzettend mooi idee is, omdat gemeenten en mensen zich realiseren dat er iets gedaan moet worden aan het klimaat."
Voordelen
Prijs somt een aantal voordelen op: "Ze houden bijvoorbeeld water vast. Dus als het water valt, zoals we de afgelopen dagen hebben gezien, gaat het niet meer het riool in en de plantjes hebben daar voeding van. Een groen dak zorgt ook voor verkoeling. Wat ook heel mooi is aan een groen dak is dat het voedsel geeft aan bijvoorbeeld bijen en vlinders."
Flora en fauna
Daarnaast is Prijs vooral blij dat Utrechtenaren steeds meer aandacht hebben voor bijen en insecten sinds de lancering van de groene daken. "Mensen willen daar graag hun steentje aan bijdragen." Bovendien willen steeds meer mensen zélf een groen dak hebben. "Dat is supermooi", vindt Prijs.
Verkoelend effect
Janssen van Milieu Centraal herkent de "ontwikkeling" die gaande is wat betreft kruidenrijke en bloemrijke daken. "Hoe diverser, hoe meer het ook bijdraagt aan de biodiversiteit", aldus Janssen. Maar zorgt het voor verkoeling? "Als 50 procent van de omgeving een groen dak heeft, is het warme dagen ongeveer twee graden koeler. Maar dat is wel op de hoogte van die groene daken. Op straatniveau is dat dus minder te voelen. Het heeft zin, het wordt koeler."
De potentie is er, stelt Janssen. "Als alle platte daken in Nederland groen zouden worden, is dat acht keer het nationale park de Hoge Veluwe. Dat is gigantisch." Helaas is het niet op elk dak mogelijk. "Groene aankleding van gebouwen zou de ambitie moeten zijn om de wereld groener te maken", zegt Prijs daarover.
Hommels en bijen
Utrecht heeft namelijk ook nieuwe inwoners weten te trekken sinds de bushokjes vergroend zijn. Althans, zo lijkt het. "Of de hommel echt is teruggekomen door de bushokjes weet ik niet, maar de aandacht voor de hommel is wel toegenomen. Er zijn nu ook bijensoorten in Utrecht waarvan we niet wisten dat zij er waren", zegt Prijs.
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.