Wonderdokters en grote beloften: nieuwe podcast volgt Long Covid-patiënten die willen genezen
- Nieuws
- Wonderdokters en grote beloften: nieuwe podcast volgt Long Covid-patiënten die willen genezen
Zeker tienduizenden Long Covid-patiënten kampen na de coronapandemie nog met ernstige klachten. Voor velen van hen loopt de weg in het ziekenhuis dood, er is namelijk nog geen behandeling gevonden die genezing biedt. Long Covid-patiënten zoeken daarom vaak hun heil bij alternatieve behandelingen.
In de nieuwe podcast 'Long Covid en de kwakzalverindustrie' (EO) duiken Rianne van der Linden en Anne-Sophie van den Toren in de wereld van de alternatieve geneeswijzen. Zij zoeken uit: in wat voor wereld komen patiënten bij hun zoektocht naar genezing terecht? Wordt er misbruik gemaakt van hun kwetsbare positie? En hoe kan het dat sommige patiënten wél genezen van een alternatieve behandeling?
Alle vijf de afleveringen zijn inmiddels te horen. Als je hieronder op play drukt, begint de eerste aflevering te spelen.
#1 - 1. Kwakzalverij (S02) - Long Covid en de kwakzalverindustrie
Alternatieve therapieën
Van oorpiercings tot ozontherapie en van bloedfilteringen tot klankschaaltherapieën, patiënten proberen van alles om beter te worden. In de podcast wordt duidelijk dat behandelaren soms grote beloftes doen, die ze niet hard kunnen maken.
De 28-jarige Lieke is één van de vele patiënten die hard op zoek is naar een manier om beter te worden. Ze houdt een hele lijst bij met allerlei mogelijke behandelingen die ze wil proberen. Het laten zetten van een oorpiercing is één van de dingen die ze geprobeerd heeft: "Toen de piercing eenmaal was gezet, had ik niet zoiets van: wauw de klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon…"
Long Covid-patiënten geven duizenden en soms zelfs tienduizenden euro’s uit voor een kans op genezing. De 46-jarige Alexandra betaalde in totaal zo’n 15.000 euro aan alternatieve behandelingen en ze is daar ook nog eens niks mee opgeschoten. "Ik wil gewoon beter worden en als je het dan kan betalen, dan ga je het proberen."
De podcastmakers ontdekten dat ook het omstreden anti-schurftmiddel Ivermectine wordt voorgeschreven aan Long Covid-patiënten.
Alhoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor alternatieve behandelingen, gebeurt het soms wel dat Long-Covid patiënten genezen door een niet-reguliere therapie. De Zeeuwse Petra en Ben zijn van de ene op de andere dag beter geworden door een opmerkelijke therapie met klankschalen. "Je praat over wat je meegemaakt hebt, je gaat ook terug naar vroeger. Het is geen hypnose, dat wilde ik niet. Je praat gewoon en dan kom je op dingen waar je nooit iets van wist", aldus Petra.
Ook Long Covid-patiënt Els* heeft idee dat ze beter wordt van een surftherapie. Voornamelijk de aantrekkingskracht van de zee sprak haar aan. "Dat in combinatie met dat ze zeiden: wij kunnen mensen helpen. Ze konden ook mensen met hersenbloedingen helpen. Ik dacht: dit wil ik ook. Ik wil een arts die niet gelooft dat dit het eindpunt is."
*De persoon in kwestie wilde niet met haar echte naam in de podcast, dus Els is niet haar echte naam. De naam is bij de redactie bekend.
De podcast 'Long Covid en de kwakzalverindustrie', gaat over de zoektocht van Long Covid-patiënten naar een behandeling voor hun nieuwe ziekte, en de wereld van de alternatieve geneeskunde waarin ze vaak terechtkomen. De podcast is gemaakt door Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden, onderzoeksjournalisten van de EO voor NPO Radio 1.
Vanaf 11 juli is de vijfdelige serie te beluisteren in alle bekende podcast-apps, zoals Spotify en Apple en natuurlijk de NPO Radio 1-app. Voor mensen die overgevoelig zijn voor prikkels, is er ook een prikkelarme versie.