Binnenland
NOS

Kabinet wil simpele regels voor langdurig zieken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet wil simpele regels voor langdurig zieken

Het kabinet wil de regels voor langdurig zieken simpeler maken. Het huidige complexe uitkeringssysteem blijkt gevoelig te zijn voor fouten. Zo zijn mogelijk tienduizenden mensen gedupeerd door fouten die het UWV maakte met de arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het kabinet heeft daarom voorkeur voor een systeem waarbij de medische keuring pas later komt en de focus komt te liggen op re-integreren, is te horen in het NOS Radio 1 Journaal.

Politici vinden al langer dat het uitkeringsstelsel te ingewikkeld is en moeilijk uit te leggen aan de burger. Wie nu langdurig ziek is, krijgt de eerste twee jaar 70 procent van het salaris. Wie dan nog niet beter is, moet een WIA-uitkering aanvragen. Een verzekeringsarts oordeelt of je arbeidsongeschikt bent. In de toekomst zou iemand geen WIA, maar een re-integratieuitkering krijgen. De zieke heeft dan drie jaar de tijd om samen met een re-integratiebureau passend werk te vinden. Lukt dat niet, dan kan alsnog een medische keuring volgen.

Rust geven en stress wegnemen

In het NOS Radio 1 Journaal vertelde de langdurig zieke Mirjam hoe ze ruim drie jaar geleden long covid kreeg. "Ik kan nu extreem slecht tegen prikkels. Iemand aankijken is al vermoeiend. Bij onverwacht geluid is, schiet ik al tegen het plafond." Ze heeft moeite met de huidige regels. "Nu moet ik bewijzen dat ik ziek ben. Bewijzen, terwijl ik vanwege Long COVID geen energie heb." De nieuwe plannen vindt ze een verbetering. Natascha van Schaardenburgh heeft een re-integratiebureau en is het met Mirjam eens. “Dat gaat ongelooflijk veel rust geven en veel stress wegnemen."

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de plannen. Sommige bureaus zouden vooral gericht zijn op het maken van winst in plaats van het welzijn van de zieke. De vakbond vindt het niet wenselijk dat die bureaus veel invloed krijgen op het traject.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie