Gezondheid
EO

Long Covid-patiënten krijgen omstreden anti-schurftmedicijn Ivermectine voorgeschreven

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Long Covid-patiënten krijgen omstreden anti-schurftmedicijn Ivermectine voorgeschreven

Verschillende artsen in Nederland schrijven het omstreden anti-schurftmedicijn Ivermectine voor aan Long Covid-patiënten. Artsen verwijzen onder anderen door naar een persoon die de pillen thuis zelf in elkaar knutselt. Dat onthullen NPO Radio 1-journalisten in de nieuwe EO-podcast Long Covid en de kwakzalverindustrie. Eerder werden zestien artsen beboet voor het voorschrijven van Ivermectine aan patiënten met een acute covid-infectie.

Ivermectine is een middel dat gebruikt wordt voor schurft bij mensen en parasieten bij koeien, schapen en varkens. Vroeg in de coronapandemie nam het idee dat Ivermectine ook tegen covid zou kunnen werken een vlucht. De Braziliaanse president Bolsonaro zag het middel als de uitweg uit de pandemie, en ook aanhangers van toenmalig president Trump prezen het aan als wondermiddel. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter dat Ivermectine niets doet tegen covid.

Verboden

De makers van Long Covid en de kwakzalverindustrie gingen undercover als Long Covid-patiënt om te onthullen dat een Nederlandse arts gelieerd aan het Teleartsengenootschap Ivermectine voorschrijft. "Vaak begin je met Ivermectine om te kijken: doet het nog wat", vertelt de huisarts aan de podcastmakers. "De reden is dat we bij een aantal mensen toch zien dat er wel virusresten achterblijven. In dat geval kan Ivermectine toch wat effect hebben."

De huisarts in kwestie verwijst niet door naar een apotheek, maar naar een persoon zonder medische achtergrond die thuis zelf Ivermectine-capsules maakt. De persoon die de pillen maakt laat in de podcast weten al 12.000 pillen gemaakt te hebben, en zegt dat er vier huisartsen zijn die patiënten naar hem doorverwijzen.

Strafbaar

Deze artsen zijn mogelijk in overtreding, zegt woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Mariël van Dam. Eerder werden zestien artsen beboet voor het voorschrijven van Ivermectine aan patiënten met acute covid. "Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat het helpt tegen covid. Sterker nog: artsen raden het juist af", aldus Van Dam. In de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap voor Long Covid wordt Ivermectine niet zo concreet afgeraden als in de richtlijn voor covid. Maar ook het voorschrijven van Ivermectine voor Long Covid kan een overtreding zijn, zegt de woordvoerder: "Als die Ivermectine op een onjuiste manier wordt voorgeschreven en de patiënt loopt daardoor kans op schade, dan kan het wel degelijk strafbaar zijn."

Er zijn meerdere manieren voor Long Covid-patiënten om aan Ivermectine te komen. De podcastmakers spraken een patiënt die het van een Belgische huisarts voorgeschreven krijgt, weer een ander wordt door een huisarts doorverwezen naar een bio-boerderij die Ivermectine verkoopt, een ander krijgt het middel via een reguliere apotheek in Limburg. En Long Covid-patiënten kunnen het ook op eigen houtje via AliExpress op de kop tikken.

Update: de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft enkele maanden na publicatie van dit artikel laten weten dat het juridisch toch anders ligt, en dat het voorschrijven van Ivermectine aan Long Covid-patiënten wel degelijk per definitie strafbaar is.

Onderzoeken

Inmiddels is overtuigend bewezen dat Ivermectine niets doet tegen acute covid. Annemieke Horikx, van het Geneesmiddel Informatie Centrum van apothekersorganisatie KNMP, zegt daarover: "Er zijn nette onderzoeken gedaan, dat wil zeggen: dubbelblind met een controlegroep, die aangetoond hebben dat het echt niet werkt."

Er zijn volgens Horikx geen onderzoeken bekend naar de effecten van Ivermectine op Long Covid. Maar het idee dat het middel voor langdurige klachten na covid zou kunnen werken vindt ze vergezocht.

Bijwerkingen

De artsen die Ivermectine voorschrijven baseren zich vaak op het FLCCC-protocol. Dat is een protocol van een groep Amerikaanse huisartsen dat onder anderen Ivermectine aanraadt als veilige kuur tegen covid. Het anti-schurftmiddel wordt in Nederland vaak meerdere weken aan Long Covid-patienten voorgeschreven en de gevolgen daarvan zijn nog onbekend, zegt apotheker Horikx. Voor schurft wordt Ivermectine eenmalig voorgeschreven. Naar de bijwerkingen van langduriger gebruik is nog geen onderzoek gedaan.

"Dat mensen misselijkheidsklachten kunnen krijgen, buikklachten of moeten braken, is niet geheel ondenkbaar", zegt Horikx. "Dat zie je ook wel bij mensen die het voor schurft gebruikten. In heel zeldzame gevallen zie je ook dat mensen klachten krijgen met hun zenuwen." Het is onzeker of die bijwerkingen omkeerbaar zijn, oftewel: of ze weer overgaan nadat met de inname van Ivermectine gestopt wordt. "Dus je neemt nogal een risico", zegt Horikx. "Het kan zijn dat je er boven op je Long Covid nog een extra klacht bij krijgt."

De podcast 'Long Covid en de kwakzalverindustrie', gaat over de zoektocht van Long Covid-patiënten naar een behandeling voor hun nieuwe ziekte, en de wereld van de alternatieve geneeskunde waarin ze vaak terechtkomen. De podcast is gemaakt door Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden, onderzoeksjournalisten van de EO voor NPO Radio 1.

Vanaf 11 juli is de vijfdelige serie te beluisteren in alle bekende podcast-apps, zoals Spotify en Apple en natuurlijk de NPO Radio 1-app. Voor mensen die overgevoelig zijn voor prikkels, is er ook een prikkelarme versie.

Wil je ervaringen delen over alternatieve zorg? Dat kan via deze link op het nieuwe platform DIT!

Ster advertentie
Ster advertentie