Amsterdam 750 jaar: 'Een rijke geschiedenis waar ook vrouwen onderdeel van uitmaken'
- Nieuws
- Amsterdam 750 jaar: 'Een rijke geschiedenis waar ook vrouwen onderdeel van uitmaken'
Amsterdam viert haar 750-jarig bestaan, daar kunnen we niet omheen. Gek genoeg wordt die geschiedenis van de stad vooral gevormd door verhalen van mannen, terwijl er ook zoveel belangrijke vrouwen waren. Daarom verzamelt het Amsterdam Museum odes aan al deze vrouwen. "Klein of groot, al die verhalen zijn het waard om gehoord te worden", zegt directeur van het Amsterdam Museum Judikje Kiers bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Des te meer verhalen, des te breder en kleurijker de geschiedenis", vertelt Kiers.
'Verander je perspectief'
"Steeds weer wordt de geschiedenis via de verhalen van mannen verteld", zegt Kiers. "We praten elkaar vaak na en zo blijven dezelfde verhalen verteld worden." Volgens Kiers moet er daarom van perspectief gewisseld worden. "Stel eens een andere vraag wanneer er iets gebeurt in de geschiedenis: 'Waren er ook vrouwen bij betrokken?' Dan komen de antwoorden vanzelf." Op deze manier zijn Kiers en haar team gaan zoeken en nodigen zij mensen nog steeds uit om vrouwenverhalen te delen.
Smit en Montesorie
Prominente Nederlandse feministe en politica Hedy d'Ancona schreef zo ook een brief. Haar brief werd gericht aan vriendin Joke Smit, waarmee zij samen heeft gestreden voor vrouwenrechten. In 1968 werd zowel de Man-Vrouw-Maatschappij als de Dolle Mina's opricht. "We stonden op voor vrouwenrechten en Joke schreef een tal aan essays en boeken." Smit overleed in 1981 en D'Ancona schrijft in haar brief aan haar over Smits grote invloed, maar ze schrijft ook dat we er nog niet helemaal zijn als maatschappij.
Schrijver James Worthy schreef ook een brief en had het lastig met de keuze aan wie hij deze zou richten. "Mijn voorkeur ging uit naar Femke Halsema, Sylvana Simons en mijn moeder." Uiteindelijk koos Worthy ervoor om zich tot Maria Montessori te richten. "Zij heeft buitenbeentjes de ruimte gegeven om goed te zijn op school. Zij deed niet aan cijfers, maar aan vrijheid. Een wereldvrouw."
Hart barst open
De tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam - Een ode is te zien in het Amsterdam Museum. Hedy d'Ancona heeft de tentoonstelling alvast bezocht en stelt dat haar feministische hart openbarstte van geluk. "Ik vind de tentoonstelling als geheel een waanzinnige prestatie. Ik zou het een boek willen noemen, dat je van begin tot eind meermaals wil inkijken."
Kiers vertelt dat verhalen het hele jaar nog ingestuurd kunnen worden en kan inzending dan ook sterk aanraden. "Klein of groot, al die verhalen zijn het waard om ingestuurd en gehoord te worden."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!