Politiek
KRO-NCRV

Debat over geweld in Amsterdam: 'Harde woorden en maatregelen werken polarisatie in de hand'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Debat over geweld in Amsterdam: 'Harde woorden en maatregelen werken polarisatie in de hand'

Het geweld dat in Amsterdam plaatsvond dreunt op veel plekken in ons land nog na. Wilders, Schoof en Yesilgöz willen harde maatregelen. "Zo zet je groepen tegenover elkaar weg en komen we terecht in een spiraal die de verkeerd kant op gaat", zegt Jaïr Stranders, theatermaker en bestuurslid Liberaal Joodse Gemeente (Amsterdam), bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Na de wedstrijd tussen Maccabi Tel Aviv en Ajax, waarvoor al incidenten waren geweest door Maccabi-fans, werden Israëlische supporters op verschillende plekken in de stad aangevallen. Meerdere mensen raakten daarbij gewond. Als reactie hierop voert de Tweede Kamer op woensdagochtend een debat.

Bemoeienis uit Den Haag

"Laat het Amsterdam zelf oplossen." Verschillende Spraakmakers-communityleden vragen zich af waarom politiek Den Haag hierover in debat gaat, omdat de gemeenteraad van Amsterdam gisteravond al een spoeddebat heeft gevoerd. Nicolai Brannan, politiek verslaggever bij AT5, benoemt dat 't in het Amsterdamse debat veelal over het probleem in onderwijs gaat en dat er daar aangepakt moet worden. "Dat is heel anders dan bij de Haagse politiek, waar men over integratieproblemen spreekt", zegt Brannan.

Spraakmaker en hoogleraar Koreastudies Remco Breuker vindt dat het aanpakken bij lokale en capabele politici dient te liggen. "Gezien de kwaliteiten van de debatten in de Tweede Kamer tegenwoordig, zou ik zeggen: doe maar even niet.

Wilders haalde via X uit naar Halsema met de boodschap dat zij volgens hem op zou moeten stappen. "Dat is niet aan bod", zegt Brannan "Bijna de hele raad steunt Halsema nog gewoon."

Toon van de coalitie

De coalitie zal voor strenge maatregelen gaan pleiten volgens Floor Bremer, politiek verslaggever bij RTL-nieuws. De PVV spreekt met name van paspoortafname, maar ook VVD en BBB zullen fel zijn. "Dat is beangstigend, want dan ga je groepen in de samenleving tegenover elkaar wegzetten." NSC zal wat genuanceerder uit de hoek komen volgens de politiek verslaggever.

Vanaf de linker flank wordt er vol afschuw gekeken naar de uitspraken van Wilders vertelt Brannan. De linkse oppositie zal meer voor het verbinden staan en het uitzoeken waar het probleem ontstaat en dit bij de kern oplossen. "De oppositie zal kritisch op de coalitie zijn en benoemen dat zij polariserend bezig zijn."

Jeugd

Karim Amghar is docent in het MBO en onderwijsadviseur en voelt boosheid en ongemak bij zijn leerlingen. "We voelen de urgentie om dit onderwerp met hen te bespreken. Al wordt dit, gezien de bezuinigingen in het onderwijs, nog knap lastig." Amghar merkt dat zijn leerlingen zich, door het gesprek te voeren en hen te bevragen, kunnen verplaatsen in de slachtoffers en dat zij de verschillende kanten van het conflict in kunnen zien. "Mijn studenten kunnen dat dus blijkbaar wel, maar politici niet."

"Wat ga ik vertellen tegen m'n zoon, die een derde generatie migrant is?", zegt luisteraar Mohamed Bouha. Bouha woont in Amsterdam, vlakbij een van de plekken waar de rellen plaatsvonden. "Er heeft iets verschrikkelijks plaatsgevonden en daar moet lering uit getrokken geleerd. De daders moeten worden aangepakt, anders gaat het de verkeerde kant op.Maar door het een integratieprobleem te noemen, zet je een té grote groep weg."

Polarisatie

Jaïr Stranders merkt bij vele leden van zijn Liberaal Joodse Gemeente spanning en een dubbel gevoel op: "Het gaat veel meer om jongens oppakken die daadwerkelijk mensen hebben aangevallen en bij hen na te gaan waar het mis gaat."

Het bestuurslid vertelt dat er alleen maar frustratie ontstaat vanuit een groep die weg wordt gezet als anti-semitisch waardoor zij in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Niet met elkaar praten en maar maatregelen verscherpen kan nooit de oplossing zijn", zegt Stranders. "De open samenleving is erbij gebaat wanneer we in gesprek blijven met elkaar!"

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie