Binnenland
MAX

Onderzoek naar fenomeen mansplaining: 'Mannen schatten hun eigen intelligentie vaak hoger in'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar fenomeen mansplaining: 'Mannen schatten hun eigen intelligentie vaak hoger in'

Een man die een topgolfster uitleg geeft over haar swing, dat is een typisch gevalletje van mansplaining. Astrid Fokkema van de Tilburg Universiteit doet onderzoek naar dit fenomeen en vertelt erover in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Ongevraagd advies

Veel mannen geven wel eens een advies, maar dat hoeft niet meteen mansplaining te zijn. Volgens de onderzoeker ligt het er vooral aan of het advies gevraagd is: "Bij mansplaining geeft de man ongevraagde uitleg aan de vrouw, over iets waar de vrouw meer over weet dan de uitleggever." Er zijn specifieke voorbeelden van mansplaining. "Bijvoorbeeld mannen die aan vrouwen uitleg geven over hoe vaak een menstruatie komt per maand", legt Fokkema uit.

De onderzoeker kan niet één oorzaak benoemen voor het mansplainen: "Er is heel weinig wetenschappelijk bewijs dat mannen anders communiceren dan vrouwen." Waar je vandaan komt blijkt bepalender te zijn voor hoe je praat dan je gender. "Als je uit een dorp komt communiceer je waarschijnlijk anders dan wanneer je uit een stad komt", vertelt Fokkema. "Maar mannen schatten wel hun eigen intelligentie vaak hoger in, vrouwen zijn daarin wat meer bescheiden", vertelt de onderzoeker.

Universeel probleem

De onderzoeker benadrukt dat er wereldwijd duizenden voorbeelden en verhalen van vrouwen zijn die wel eens mansplaining hebben meegemaakt. Het is dus een welbekend fenomeen, vertelt Fokkema: "Het Engelse woord mansplaining kwam op in 2019 en het bestaat nu al in 34 talen."

De onderwerpen die het vaakst worden gemansplaind zijn de ervaringen van de vrouw zelf. "Dan zegt een man: 'dat ging helemaal niet zo', of 'het was niet zo erg'", legt de onderzoekster uit. "Verder gebeurt het ook vaak bij onderwerpen als menstruatie of bevallingen", aldus Fokkema.

Womensplaining

De onderzoeker vertelt dat vrouwen óók wel eens ongevraagd uitleg geven: "Dit gebeurt alleen niet in zulke mate als bij mannen." Er is wel zoiets als momsplaining: "Dan geven moeders ongevraagd uitleg over het opvoeden van kinderen, aan andere vrouwen of aan mannen", legt Fokkema uit.

Ontvangers

Ook de ontvanger speelt een rol bij mansplaining. Zo ervaren vrouwen opmerkingen soms als iets beledigender dan mannen vertelt de onderzoeker: "Het is wel belangrijk om dat in de context te plaatsen; vrouwen moeten zich in de huidige maatschappij vaak meer bewijzen dan mannen. Een ongevraagde opmerking of uitleg kan dan sneller als beledigend overkomen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie