Anita werd financieel misbruikt door haar partner: 'Ik eindigde in een stripclub'
- Nieuws
- Anita werd financieel misbruikt door haar partner: 'Ik eindigde in een stripclub'
Niet meer mogen werken, geen spullen meer mogen kopen of geen toegang hebben tot de financiën. Dat zijn allemaal vormen van economisch partnergeweld: psychisch geweld waarbij de ene partner de ander financieel misbruikt. Anita Wix werd jarenlang financieel misbruikt door haar ex-partner. Samen met Nicole van Gelder, onderzoekster bij Slachtofferhulp Nederland, vertelt ze meer over dit fenomeen in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
Economisch partnergeweld
Economisch partnergeweld kan in veel vormen voorkomen. "Bijvoorbeeld doordat je niet mag werken of studeren van je partner. Ook kan je partner je werk of studie zo erg saboteren dat het niet meer mogelijk is. Een partner kan zelfs schulden plegen in jouw naam", legt van Gelder uit. Economisch partnergeweld vindt meestal plaats van man tot vrouw. "Maar andersom komt het ook zeker voor", vertelt de onderzoekster.
Het is lastig om in te schatten hoe groot dit probleem is in Nederland. "Ongeveer 18% van de vrouwen in Europa maakt dit soort geweld van een partner mee. Van Nederland specifiek weten we de cijfers niet, omdat we het niet meten", legt van Gelder uit.
Traditionele rollen
Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse vrouwen en 66 procent van de mannen het normaal vinden dat de man financiële controle uitoefent op zijn partner. "In Nederland denken we dat we heel geëmancipeerd zijn. We hebben ook wel veel stappen gemaakt, maar de afgelopen jaren zijn we daarin tot stilstand gekomen", legt van Gelder uit. Door traditionele genderrollen kan het economisch partnergeweld volgens de onderzoeker goedgepraat worden: "Door deze rollen vinden we het normaal dat de man controle uitoefent over de financiën."
Slachtoffer
Anita Wix werd zelf slachtoffer van economisch partnergeweld: "Bij mij werd er misbruik gemaakt van mijn DigiD, daardoor zijn er destijds allerlei toeslagen aangevraagd op mijn naam." Hierdoor bouwde Wix schulden op. "Toen ik uit de relatie stapte was het erg lastig om aan te tonen dat ik die schulden niet had gemaakt. Want mijn digitale handtekening stond onder de aanvraag", vertelt Wix. Ze was eigenaar van een schoonheidsinstituut, tot haar partner besloot om - zonder haar toestemming - in haar bedrijf een eigen bedrijf te beginnen. "De verhuurder is toen een rechtszaak begonnen, die hebben we verloren. Daardoor ben ik mijn bedrijf kwijtgeraakt", vertelt Wix.
"Uiteindelijk hing ik op mijn kop in een danspaal, zonder dat ik dat wilde"
Wolf in schaapskleren
Doordat het psychische geweld langzaam opkomt in een relatie is het soms lastig te herkennen. Ook Wix benadrukt dat: "Je wordt niet verliefd op iemand als je weet dat het een wolf in schaapskleding is. Het begint altijd heel goed." Toch gaat het langzaam mis vertelt Wix: "Langzaam gaat iemand je controleren, waarbij je je eigen grenzen gaat verleggen." Wix kwam uiteindelijk te werken in een stripclub: "Hij had bedacht dat het een goed idee was dat ik daar ging werken." Ze moest al haar loon inleveren bij haar ex. "Soms hield ik stiekem iets achter voor de kinderen", vertelt Anita.
Wix zet zich nu al 12,5 jaar in tegen economisch partnergeweld: "Ik vertel eerlijk mijn verhaal en verbreek daarmee het taboe. Ik vind het belangrijk dat vrouwen beseffen dat ze niet alleen zijn en dat het niet hun schuld is."
Hulp
Van Gelder geeft aan dat het belangrijk is dat de maatschappij en hulpverleners meer leren over deze vorm van geweld. Ook is er online hulp voor slachtoffers via sites als: Safewomen, Veiligthuis, Slachtofferhulp Nederland of Moviera.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.