Turkije verlaagt btw op voedsel: 'Hiermee los je de inflatie niet op'
- Nieuws
- Turkije verlaagt btw op voedsel: 'Hiermee los je de inflatie niet op'
Turkije heeft de btw op basisvoedingsproducten verlaagd van 8% naar 1%. Hiermee wil president Erdogan de hoge inflatie compenseren. Nederland zucht ook onder de hoge inflatie. Zouden wij de btw op voedsel ook moeten verlagen? Economisch en onderzoeksjournalist Sander Heijne vindt btw-verlaging vooral een oplossing voor de korte termijn, vertelt hij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Heijne vertelt dat het verlagen van de btw op voedsel alleen maar op korte termijn voordelen met zich meebrengt. "In Turkije is de inflatie 48%, op korte termijn zal je merken dat je voedsel dus iets goedkoper is geworden, maar op de lange termijn bereik je er weinig mee omdat btw-verlaging niks aan de oorzaak doet, en die oorzaak is de inflatie zelf."
Politieke strategie?
Als het op lange termijn geen effect heeft, waarom heeft Erdogan dan gekozen voor deze verlaging? Heijne denkt dat het komt omdat de president van Turkije graag na de verkiezingen van volgend jaar wilt dat de economie nog harder gaat groeien. En om dat te bewerkstelligen heeft hij veel druk uitgeoefend op de Centrale Bank van Turkije om de rente te verlagen.
Verder verwacht Heijne niet dat hem dit hem politiek gezien voordeel oplevert: "Als de inflatie nog meer oploopt, heeft hij maar eenmalig 8% kunnen afremmen. Maar als de Turken merken dat de komende tijd voedsel toch weer duurder wordt, vraag ik mij af wat hij er electoraal mee wint."
Btw in Nederland
Ondanks dat deze verlaging het inflatieprobleem niet kan oplossen, is Heijne wel een voorstander van het verlagen van btw op gezond voedsel. "De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht en je ziet dat gezond voedsel sneller duurder wordt dan ongezond voedsel. Dus verhoog de btw op ongezond voedsel en verlaag het op gezonde voeding."
Niet alleen Heijne is voorstander, ook de overheid is welwillend om de btw op gezond voedsel te verlagen. Maar helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Heijne legt uit dat de Belastingdienst een erg verouderd systeem heeft waardoor btw niet alleen voor gezonde producten verlaagd kan worden. Heijne ziet hierin een structureel probleem: "Er is niet genoeg geld geïnvesteerd in de belastingdienst, hierdoor lopen die nu technologisch achter waardoor de overheid niet adequaat kan handelen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.