Economie
EO

Meer betaalbare woningen? Dat worden dan te kleine huizen, zegt CEO Heijmans

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer betaalbare woningen? Dat worden dan te kleine huizen, zegt CEO Heijmans

Het kabinet wil meer betaalbare woningen realiseren dan haalbaar is, vindt Ton Hillen, CEO van het grote bouwbedrijf Heijmans. In de praktijk zal dit te kleine huizen opleveren: “Als we niet oppassen, creëren we eenzijdige woonwijken”, waarschuwt hij in Geld of je Leven (EO).

Video niet beschikbaar

Hillen, topman van het op één na grootste bouwbedrijf voor woningen in Nederland, is kritisch op de woningbouwplannen van het kabinet. Hij vraagt zich zelfs af of de woningnood hiermee over tien jaar is opgelost.

Zo moeten tweederde van de woningen die gebouwd wordt, betaalbaar zijn. Dat betekent nu: maximaal 390.000 euro voor een koopwoning en maximaal 1158 euro per maand voor een huurwoning.

"Ik denk dat dat te veel is", zegt de topman over die streefnorm. "Ik vind het geen goede keuze. Je moet juist kijken hoe je de doorstroming kan stimuleren. We moeten vandaag de dag gewoon woningen bouwen."

Kleine woningen

Om als bouwbedrijf geen verlies te maken op betaalbare woningen, heeft dat effect op de grootte: "Wij zullen nooit woningen maken met een verlies. Dan zullen we ze kleiner moeten bouwen. Ik denk dat die onder de 80 vierkante meter gaat komen. Persoonlijk vind ik dat te klein, ik denk dat je zou moeten streven naar minimaal 100 vierkante meter."

Heijmans zou woningen goedkoper kunnen maken door ze in de fabriek te bouwen. Maar daarin loopt het bedrijf tegen verschillende regels per gemeente aan. "Dan moeten regels lokaal overal wel hetzelfde worden en daarin is ook continuïteit nodig. Anders wordt het heel lastig."

‘Eenzijdige bouw’

Hillen denkt er op de woningmarkt ook volop behoefte is aan duurdere woningen. "Mensen zullen daarnaar doorstromen, waardoor hun goedkopere woningen weer vrij komen. Dus zet niet alleen in op nieuwbouw, maar ook op het creëren van zo’n verhuiscarrousel in de bestaande bouw."

Hij denkt dat er met de huidige plannen te eenzijdig gebouwd gaat worden: "Als we niet oppassen, creëren we eenzijdige woonwijken en gaan we terug naar jaren-60-wijken die we nu allemaal aan het renoveren zijn. Ik vind dat geen goede keuze. De afgelopen 30-40 jaar hebben we geoefend in gedifferentieerd bouwen. Als we kijken naar de hele Vinex-ontwikkeling hebben we dit soort lessen al lang geleerd. Laten we die nou toepassen richting de toekomst."

Uiteindelijk willen ook starters weer doorgroeien, zegt hij. "Zij beginnen in een betaalbare woning en hebben na een jaar of 6, 7 ook carrière gemaakt en willen doorgroeien. Ik denk niet dat de overige een derde daarin voldoende is."

Hete aardappel

Ook vindt hij dat de financiering van de Haagse plannen als een hete aardappel wordt doorgeschoven: want wie betaalt de rekening van de keuze voor betaalbare huizen? “De landelijke overheid wil 50 procent van de kosten op zich nemen, maar de lokale overheden moeten de andere 50 procent ophoesten. Ik zie niet hoe dat mogelijk is. Die hebben ook de zorg en lokale voorzieningen op hun bordje.”

Ster advertentie
Ster advertentie