Binnenland
NOSNTR

Bouw van 75.000 woningen besproken op Woontop Nieuwegein

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bouw van 75.000 woningen besproken op Woontop Nieuwegein

Minister Mona Keijzer (BBB) heeft vandaag tijdens de door haar georganiseerde woontop in Nieuwegein afspraken gemaakt over de woningbouw met betrokken partijen.

Video niet beschikbaar

Een palet aan afspraken is vandaag tot stand gekomen, maar de belangrijkste afspraak die gemaakt is, gaat over de drie grote bouwlocaties. De knoop is doorgehakt, in de buurt van Lansingerland, Nieuw-Vennep en Utrecht gaat gebouwd worden. Dat moet 75.000 nieuwe woningen opleveren. Zo'n 63.000 nieuwe huizen worden gebouwd bij Utrecht, 6.500 bij Lisserbroek en Nieuw Vennep en 5.000 bij Lansingerland. In Utrecht gaat het bijvoorbeeld over Rijnenburg, een polder ten zuidwesten van de stad Utrecht.

Afspraken

Andere afspraken gaan over de belofte om meer sociale huurwoningen te bouwen, kwetsbare wijken te helpen en het toezeggen van meer studentenwoningen. Het overheersende gevoel dat Keijzer neerzette op de woontop was 'minder regels en beter samenwerken in de bouw.' Dat wil ze bereiken door te kijken of mensen minder bezwaar kunnen aantekenen tegen de komst van huizen in hun buurt en de versoepeling van duurzaamheidseisen. Dit zou de bouw van huizen moeten versnellen, in plaats van 10 jaar moet het dan nog maar 7 jaar duren om te bouwen. Tweederde van de nieuwbouw moet betaalbaar zijn voor midden- en lage inkomens. Een ander belangrijk aspect is om de knelpunten tussen alle betrokken partijen te verminderen.

Woonbond en pensioenfondsen

De betrokken partijen bestaan uit projectontwikkelaars, bouwbedrijven, het Rijk, gemeenten, de Woonbond en pensioenfondsen. Ze zullen nauw samenwerken volgens de 'doorbraakaanpak'. Politiek verslaggever, Nouschka van der Meijden, betwijfelt of die samenwerking goed verloopt: "Dat heeft met dat geld te maken." Het kabinet heeft niet genoeg geld om alles te realiseren en hoopte dat pensioenfondsen zouden bijspringen. "Maar zij waren er niet, omdat ze die investering té onzeker vinden." De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, heeft de afspraken ook niet ondertekend. De organisatie vindt dat het kabinet de huurverhogingen aan banden moet leggen.

Rijnenburg

Verslaggever Roeland Müller ging met wethouder Eelco Eerenberg langs in Rijnenburg, dat nu nog bestaat uit weilanden en natte grasvelden. Eerenberg ziet het al helemaal voor zich: "Het zal een samensmelting worden van private en publieke partij. We doen het samen, er moet heel veel getekend en gerekend worden. We hebben afgesproken dat we zoveel mogelijk kennis en kunde bij elkaar leggen om door te werken." Het Rijk heeft al geld neergelegd voor de ontwikkeling van deze buurt en dat zullen de gemeente Utrecht, de provincie en Nieuwegein ook doen. Maar daarmee zijn ze er nog niet, "Er is meer geld nodig van de minister", zegt Eerenberg. In 2035 moet de bouw van Rijnenburg beginnen.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie