Moeten vrouwen meer gaan werken? 'Hiermee los je het probleem niet op'
- Nieuws
- Moeten vrouwen meer gaan werken? 'Hiermee los je het probleem niet op'
Met een nieuwe campagne wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrouwen die parttime werken, verleiden om meer uren te gaan werken. En dat is ook hard nodig, vindt hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe. Maar volgens Maaike van der Aar (FNV Zorg & Welzijn) ligt de oplossing voor het arbeidsmarkttekort niet alleen bij vrouwen. "Veel onbetaalde arbeid komt al op de schouders van vrouwen terecht", zegt ze in Dit is de Dag.
Een overheidscampagne om vrouwen meer te laten werken, is dat nodig?
Van der Lippe, verbonden aan de Universiteit Utrecht, vindt het goed dat vrouwen met deze campagne aangespoord worden om meer uren te gaan werken. "Met de arbeidsmarkttekorten in de zorg, in het onderwijs en de kinderopvang is het nodig dat er iets meer wordt gewerkt. Ik denk dat het goed is om het gesprek hierover te voeren."
Maar zou dit geen eigen keuze van vrouwen moeten zijn? Van der Lippe wijst erop dat vrouwen te maken krijgen met zichtbare, maar ook onzichtbare drempels om meer te gaan werken. "Zo is de sociale norm in Nederland dat als er kleine kinderen zijn, de vrouw niet meer dan drie dagen mag werken terwijl de man voltijd moet werken."
Onbetaald werk
Maaike van der Aar (FNV Zorg & Welzijn) is minder te spreken over de campagne, die maandag van start ging. Volgens haar werken vrouwen namelijk al hard genoeg. "Je lost het tekort van de arbeidsmarkt niet op door de oplossing eenzijdig bij vrouwen neer te leggen", vindt ze.
Ze wijst erop dat vrouwen naast hun betaalde werk in deeltijd ook vaak onbetaalde arbeid verrichten, dat niet wordt erkend als werk. "Zorgtaken, mantelzorg en vrijwilligerstaken komen toch voor een groot gedeelte op de schouders van vrouwen terecht."
Zestig procent van dit soort taken wordt door vrouwen gedaan, stelt Van der Aar. "Waarvan veel vrouwen ook nog betaald werk doen. Daarvan zeggen we nu: ga maar anderhalve of twee banen naast elkaar doen. Waarbij we ook nog zien dat beroepen waar veel vrouwen in voorkomen, ook niet zelden de onderbetaalde beroepen zijn."
Op papier werken mannen gemiddeld tien uur meer dan vrouwen. Maar als je het onbetaalde werk meerekent, werken vrouwen misschien nog wel harder, denkt Van der Aar. "We hebben een arbeidsmarktprobleem, maar dat kun je beter oplossen door het onbenutte arbeidspotentieel ook echt te gaan benutten. Eén miljoen mensen staat aan de kant."
Levensfases
Volgens Van der Lippe gaat het gelijk op en doen mannen en vrouwen gemiddeld evenveel. "De man werkt meer betaald, en de vrouw doet meer zorgtaken. Het werk binnenshuis is helaas minder zichtbaar. Willen we de positie van vrouwen benadrukken, dan is het natuurlijk ook goed dat zij iets meer uren werkt."
Wel is het zo dat vrouwen het in bepaalde levensfases drukker hebben, stelt ze. "Namelijk als ze zorg voor kleine kinderen of intensieve mantelzorgers combineren met betaald werk. In zo’n fase is het echt goed om hier naar te kijken. Maar op andere momenten is het ook zaak dat je je talenten ten gelde maakt."
Van der Aar wijst erop dat de maatschappij juist baat heeft bij het onbetaalde werk van vrouwen. "Als dat wegvalt, gaan we dat wel degelijk merken. Het gaat niet alleen over zorg, maar ook bijvoorbeeld over opvang op scholen. Als vrouwen meer betaald gaan werken, komen andere taken in de knel of gaan ze wel veel meer werken dan mannen."
Dit is de Dag
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.