Binnenland
KRO-NCRV

Werk en privé stroomt aan beide kanten over: 'Moeten zoveel en we hebben geen geduld'

foto: Pexels Tima Miroshnichenko
  1. Nieuwschevron right
  2. Werk en privé stroomt aan beide kanten over: 'Moeten zoveel en we hebben geen geduld'

Uit onderzoek van vakbond CNV blijkt dat de psychische nood in ons land oploopt. Bijna de helft van de werkende Nederlanders worstelt met de balans tussen werk en privé en heeft constant het gevoel dat zij met een balanceer-act bezig zijn. Vooral bij jonge moeders loopt de druk hoog op. "Moeders worden geacht te werken alsof ze geen kinderen hebben en te moederen alsof ze geen werk hebben", zegt schrijfster Suzanna Jansen bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Door de zogenoemde balanceer-act zit één kwart van de werkende Nederlanders tegen een burn-out aan, meldt CNV. Enerzijds komt het door de steeds hogere werkdruk, anderzijds ervaart men ook veel sociale druk. Met name jonge mensen willen naast hun baan nog erg veel.

Selffulfilling prophecy

Het is goed dat er weer aandacht voor is volgens Christiaan Vinkers, psychiater en hoogleraar Stress en Veerkracht aan het Amsterdam UMC. Maar de psychiater vindt de berichtgeving altijd erg negatief. "Een kwart hangt tegen een burn-out aan. Dat is gelijk een vrij zware benadering. Zo loop je tegen het risico van een 'selffulfilling prophecy' aan."

Extra sociaal

Jonge medewerkers leggen zichzelf hoge eisen op, aldus een uitvoerder van sociale zekerheid bij CNV. Neele Boelens, voorzitter van FNV Young & United, ziet dit bij leeftijdsgenoten om zich heen. "Jongeren werken veelal als flexwerkers, wat ervoor zorgt dat ze geen baanzekerheid hebben. Met de grote kostenstijgingen voor huur en koopwoningen zorgt dit voor een boel extra druk." Boelens vertelt dat veel jongeren een goede baan ambiëren en alleen een opleiding volgen hiervoor niet genoeg is. "Je dient dan ook extra sociale bezigheden en vaardigheden op te doen om je te onderscheiden." De voorzitter vertelt dat men hierdoor van beide kanten overstroomt.

"De kosten zijn zo hoog dat je een behoorlijk inkomen moet hebben, wil je kans maken op een woning en een gezin kunnen stichten. We moeten dit nu steeds langer uitstellen." Uit het CNV-onderzoek blijkt het burn-out-risico het hoogst te liggen bij vrouwen tussen de 25 en 35 jaar.

'Als moeder niet te doen'

Volgens schrijfster Suzanna Jansen heeft onze maatschappij een tegenstrijdige verwachting van jonge vrouwen. Zo wordt er verwacht dat zij moeder willen worden en voor het gezin zorgen, maar vrouwen zijn tegenwoordig ook steeds hoger opgeleid, waardoor er ook een boel op carrièrevlak van hen verwacht wordt. "Moeders worden geacht te werken alsof ze geen kinderen hebben en te moederen alsof ze geen werk hebben", zegt Jansen.

Volgens de schrijfster kan er druk van vrouwen af worden genomen door een gelijk gesprek met mannen te voeren wanneer zij vader gaan worden. "Vraag ook hoe hij dat gaat doen en hoe het bedrijf daarbij kan helpen", zegt Jansen. "Evenals het gesprek dat met vrouwen wordt gevoerd wanneer zij zwanger zijn."

Volgens Jansen moet er veel meer op de kinderzorg ingezet worden om toekomstige werkdruk te verlagen. "We willen aan personeelstekorten werken en een toekomst. Nu zit er zoveel stress wanneer ouders beiden een fulltime baan hebben. Zorg ervoor dat de kinderzorg in orde is, zodat zowel mannen als vrouwen zorg- én werktaken kunnen verrichten."

Uit balans

Uit de Spraakmakers-community komt veelal het geluid dat de balans er niet is en men het gevoel heeft dat men altijd aan moet staan. "We zijn constant bereikbaar en men wil des te sneller antwoord", zegt luisteraar Fataneh Farzad. "We moeten zoveel en hebben geen geduld."

Daarnaast kampen veel sectoren met een personeelstekort, wat de werkdruk ook opvoert. "Ik laat er wel dingen voor", zegt leidinggevende Rob de Feiter. "Doordeweeks in de avonden maak ik geen afspraken, maar daardoor lopen mijn weekenden vol en is het moeilijk om nog rust te vinden."

Maxe de Rijk, columnist, docent in het Speciaal Onderwijs en Spraakmaker, merkt dat ze de balans een stuk beter kan bewaren door haar werktelefoon. "Die kan ik uitzetten, zodat ik in mijn vrije tijd kan ontspannen."

Een Spraakmakers-communitylid laat nog weten: "Ik geloof niet in balans maar cadans."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie