Handhaving zzp-wet zorgt voor 'spanning en onzekerheid bij zowel zzp'ers als opdrachtgevers'
- Nieuws
- Handhaving zzp-wet zorgt voor 'spanning en onzekerheid bij zowel zzp'ers als opdrachtgevers'
Vanaf 1 januari wordt de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) gecontroleerd worden. En dat heeft impact op zzp'ers, want de regels rondom zelfstandigen worden dus gehandhaafd. Hiermee wil de overheid schijnzelfstandigheid tegengaan. "Het zorgt voor veel spanning en onzekerheid bij zowel zzp'ers als opdrachtgevers", zegt Martine Wolzak, journalist van Het Financieele Dagblad, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Een derde van de zzp'ers zegt te willen stoppen, meldt Het Financieele Dagblad. De bezorgservice Uber Eats heeft al aangekondigd hun bezorgers in te gaan huren als uitzendkrachten in plaats van als zzp'ers. Het lijkt er dus op dat er een shift gaat plaatsvinden in het werklandschap.
Verwarring
De wet DBA vat samen wanneer iemand als zelfstandige werkt en wanneer niet. De wet bestaat al sinds 2016, de regels rondom zzp'ers veranderen dus niet, maar worden vanaf begin aankomend jaar gehandhaafd. "De afgelopen jaren is dat niet gedaan, omdat er verwarring over was wat de regels echt waren", legt Wolzak uit.
Opdrachtgevers
Waar zzp'ers vooral mee bezig waren, was de regel dat je minimaal drie opdrachtgevers in een jaar moest hebben. "Als je op een redactie werkt op computers van die redactie in een vast rooster en je doet vergelijkbaar werk als mensen in loondienst, is de kans dat je zelfstandige bent volgens deze wetgeving heel klein. Je bent hetzelfde als iemand in loondienst, tenzij je je eigen uren kan bepalen, bijvoorbeeld", verheldert Wolzak.
Verschuivingen
De handhaving van schijnzelfstandigheid gaat voor "verschuivingen" zorgen, vermoedt Wolzak. Maar zzp'ers zullen natuurlijk niet van de arbeidsmarkt verdwijnen. "Een deel zal uitzendkracht worden en een deel in loondienst." Wolzak vermoedt echter niet dat deze politieke discussie snel zal gaan liggen.
Naheffingen
Cristel van de Ven, voorzitter van de vereniging Zelfstandigen Nederland, meldt dat opdrachtgevers vooral bang zijn voor naheffingen op sociale premies van de Belastingdienst. "Dat moet dan aan de pensioenfondsen en instituties die de sociale zekerheid voor werknemers regelen in Nederland", legt Van de Ven uit.
Zorginfarct
Van de Ven pleit echter wel vóór de zzp'er. "Op het moment dat je echte zzp'ers hiermee gaat raken, mis je de unieke kwaliteiten van deze mensen, mis je veel kruisbestuiving en ze zorgen voor dynamiek en innovatie." Perry Bosman, directeur van ondermiddelingsbureau ZEVENZorg, vreest voor een zorginfarct als zzp'ers uit de zorg verdwijnen. "Waar het om gaat, is de collectiviteit van de sociale voorzieningen. De overheid ziet die onder druk staan en wil mensen in loondienst. Maar zorgpersoneel heeft het verlaten om de enorme werkdruk."
Belastingvoordeeltjes
Beller Marijke vindt de regels van de wet DBA "heel onduidelijk" en voelt zich "kwetsbaar" als eenmanszaak. Luisteraar Kai Bemelen, zelf zzp'er, vindt het wel duidelijk en ziet hoe zzp'ers profiteren van hoe het nu geregeld is. "Ze draaien mee, willen het risico van ondernemerschap niet en wel het hogere tarief pakken." Beller Emiel van 't Zand vindt dat de meeste zzp'ers in een verkapt werknemerschap verkeren. "Ze trekken overal belastingvoordeeltjes weg en kappen het werk van werknemers weg."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!