Actie voor meer meisjes in de techniek: 'Ze zorgen voor rust in het kippenhok'
- Nieuws
- Actie voor meer meisjes in de techniek: 'Ze zorgen voor rust in het kippenhok'
Komende donderdag is het Girls' Day, een dag om meisjes in aanraking te brengen met de techniek. Door heel Nederland openen bedrijven in de technische sector hun deuren om meisjes te enthousiasmeren voor het vak. En dat is hard nodig, zegt Kristel Groenenboom in Geld of je Leven.
Containerkoningin Kristel Groenenboom wil meer vrouwen naar de technieksector trekken
Slechts zestien procent van de technische banen wordt uitgevoerd door een vrouw, terwijl het goed is als dat meer wordt, vertelt Groenenboom, die directeur van een containerbedrijf is en uitgeroepen werd tot zakenvrouw van het jaar. "Vrouwen werken vaak preciezer. En ze denken vaak wat langer na voordat ze ergens aan beginnen."
Maar ook de werksfeer verbetert als er vrouwen werken, vertelt Groenenboom verder. "Als je alleen mannen op de afdeling hebt werken, heerst er een sterkere haantjescultuur. Dan krijg je sneller dat mannen met elkaar op de vuist willen gaan. Vrouwen zijn daar minder gevoelig voor: die kunnen bij wijze van spreken zorgen voor meer rust in het kippenhok."
Als je alleen mannen op de afdeling hebt werken, heerst er een sterkere haantjescultuur.
Om als vrouw te slagen in een technisch bedrijf, is het belangrijk hoe een organisatie zich opstelt, vertelt Lucy van Ostade. Zij begon als motorfietsmonteur in een kleine motorzaak. Daar voelde ze zich gesteund door het bedrijf. Dat veranderde toen ze bij een grotere motorzaak ging werken. Daar kreeg ze een bloemetje op Secretaressedag en mocht ze niet werken tussen mannelijke leeftijdsgenoten, omdat ze die zou 'afleiden'.
Sceptisch
De mannencultuur herkent ook Groeneboom, maar ze ziet ook kansen. "In de technische wereld zijn mannen vaak sceptisch naar vrouwen. Maar goed, als ze dan laten zien dat ze technisch zijn aangelegd, dwingt dat juist respect af. En ja, een cultuurverandering gaat altijd langzaam, maar het gaat de goede kant op. We zien dat steeds meer jonge meiden geïnteresseerd zijn in de techniek."
Inmiddels werkt Van Ostade voor zichzelf en geeft ze cursussen in de motortechniek: "Hier zie ik juist dat allerlei verschillende mensen door elkaar werken: man, vrouw, jong, oud. Dat is een mooi voorbeeld van hoe je allemaal anders bent, en toch hetzelfde doel hebt."
De Girls' Day zou goed kunnen uitpakken voor een meer gelijke verdeling in de technische sector, denkt Van Ostade. "Ik zou zelf waarschijnlijk eerder zijn begonnen in de motortechniek als ik in mijn tijd zo’n dag had gehad. Ik was heel erg op zoek naar rolmodellen, terwijl ik niemand kende in mijn omgeving zoals ik. Een Girls' Day had mij wel geholpen."