Economie
EO

'Trump is totaal onvoorspelbaar: misschien gaan de importheffingen ineens alsnog in'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Trump is totaal onvoorspelbaar: misschien gaan de importheffingen ineens alsnog in'

Met een groot bord kondigde president Trump vorige week allerlei hoge importheffingen voor een groot aantal landen aan. Ineens werden die deze week bijna allemaal met 90 dagen uitgesteld en vervangen door een tijdelijke heffing van 10 procent. Econoom Edin Mujagic is er niet gerust op dat de kous hiermee af is. "Hij is totaal onvoorspelbaar. Wat hij doet is bijna letterlijk afhankelijk van hoe hij 's ochtends opstaat", zegt hij in Geld of je Leven (EO).

President Trump stelt de importtarieven uit, alleen China wordt extra hard geraakt (10 april 2025) - Geld of je leven

Het wereldwijde bedrijfsleven slaakte een zucht van verlichting toen Trump zijn importheffingen uitstelde. De beurzen schoten omhoog. De aankondiging van de heffingen, vorige week, werd door economen algemeen en unaniem gezien als een onverstandige zet.

De Europese Unie kreeg vorige week een heffing van 20 procent aan de broek, maar ook deze is nu voor 90 dagen verlaagd naar 10 procent. Dit geldt niet allen voor de EU, maar voor zo’n 75 landen. Mujagic vraagt zich echter sterk af of die 90 dagen volgemaakt zullen worden: "Als we iets hebben geleerd de afgelopen is dat Trump totaal onvoorspelbaar is. Het wordt uitgesteld met 90 dagen maar het is geen garantie. Misschien zegt hij over een maand wel: we gaan het over 7 dagen invoeren. Je weet het gewoon niet."

Deze acties van Trump schaden het vertrouwen in het land, zegt Mujagic. "Tot nu toe wist je wat je aan Amerika had, maar het is nu totaal onvoorspelbaar."

Trump geschrokken van hoge rente

De reden dat Trump op de pauzeknop drukt, komt door hoge rentes die de VS ineens moet betalen op leningen. Net als bijna elk land leent de Verenigde Staten geld. Daarover betaalt men rente. Door de importtarieven werden die schoot die rente ineens fors omhoog. Daar is Trump blijkbaar van geschrokken, zegt Mujagic, want het kost de Amerikaanse overheid heel veel geld: "Ze hebben een heel hoge staatsschuld."

Het deed Mujagic denken aan een uitspraak van James Carville, de spindoctor van Bill Clinton. "Hij zei dat hij – als reïncarnatie bestaat – wilde terugkeren als obligatiemarkt, want die kan iedereen intimideren."

China krijgt wél een heffing

Overigens trekt Trump niet alle heffingen in. Een aantal specifieke heffingen aan buurlanden Mexico en Canada blijven staan, en ook exporteurs van Europees staal kunnen op flinke heffingen rekenen. De grote klapper ligt bij China: voor producten uit dat land geldt een importtarief van maar liefst 125 procent.

China slaat meteen terug met een eigen importheffing voor producten uit de VS. China-expert Fred Sengers ziet dat het getouwtrek in het land veel nationalistische sentimenten triggert: "Ze zeggen: pak die Amerikanen maar aan."

Toch is dat voor China niet per se voordelig: "China exporteert veel meer naar de VS dan andersom. Daarom verbaast het me wel." Hij denkt dat China hoopt meer te kunnen exporteren naar het mondiale zuiden: "Als die auto’s, koelkasten en telefoons naar Zuid-Amerika, Afrika en Azië kunnen, zou dat heel goed uitkomen."

Ster advertentie
Ster advertentie