Salderingsregeling afgeschaft: 'Overheid moet mensen tegemoet komen met flexbonus'
- Nieuws
- Salderingsregeling afgeschaft: 'Overheid moet mensen tegemoet komen met flexbonus'
Op dit moment zijn er al ruim 145.000 handtekeningen voor de massaclaim richting de overheid om te voorkomen dat de salderingsregeling wordt afgeschaft. Wijnand van Hooff, directeur van branchevereniging Holland Solar, gelooft er niet zo in. Hij vindt dat de overheid moet inzetten op alternatieven.
Podcast Massaclaim om saldering: voelen zonnepaneelbezitters zich terecht benadeeld?
De salderingsregeling houdt in dat mensen met zonnepanelen de energie die ze opwekken en terugleveren aan het net, kunnen wegstrepen tegen energie die ze moeten kopen als de zon niet schijnt. Het afschaffen hiervan maakt dus dat het langer duurt om zonnepanelen terug te verdienen. De overheid schaft de regeling per 1 januari 2027 af, tot woede van veel mensen.
Van Hooff snapt tegelijk ook best dat mensen teleurgesteld zijn. "Heel vervelend dat mensen een verkeerde perceptie hebben gehad van deze regeling. Het is ooit opgezet om zonnepanelen te stimuleren in het begin van de ontwikkeling, maar je wil dat een markt op een gegeven moment subsidievrij wordt. Deze discussie loopt al acht jaar, dus mensen hadden het kunnen weten."
Hij wijst erop dat er inmiddels heel veel zonnepanelen zijn. "Zonne-energie is nu heel goedkoop. Zo’n vijf cent per kilowattuur. Dat is heel goedkoop in vergelijking met wat je nu betaalt bij een energieleverancier."
'Niemand wist dit'
Oscar van Oorschot, de advocaat die het initiatief nam voor de massaclaim is het volledig oneens met Van Hooff. "Ik hoor Wijnand (van Hooff, red.) wel zeggen dat er veel duidelijkheid was, maar dat is helemaal niet zo. Niemand wist dit. De verwachting was dat het zou worden afgebouwd in een periode van acht tot tien jaar, maar nu is het binnen twee jaar. Dat is veel te snel."
Bovendien heeft de overheid het op deze manier gepromoot: "Ze zeiden, je bent groen én je kunt je zonne-energie verrekenen. Nu moet je kosten betalen om het terug te leveren en in de winter stroom betalen. Mensen voelen zich voorgelogen."
Alternatieven
Van Hooff vindt dat de overheid nu moet inzetten op alternatieven. Als je stroom niet teruglevert, maar meteen gebruikt of opslaat, is dat veel slimmer. Hij pleit voor een zogenoemde 'flexbonus': "Dat is een bonus die mensen krijgen als ze de stroom die ze zelf opwekken, ook daadwerkelijk gebruiken."
Als voorbeelden noemt hij dat de warmtepomp op het moment dat de zon schijnt het water op kan warmen, zodat je ’s avonds kunt douchen, of snel je auto opladen. Hij denkt dat dit ook een stimulans kan zijn voor thuisbatterijen – een industrie die op dit moment nog in de kinderschoenen staan.
Van Oorschot is schamper. "Ik hoor dat mensen een elektrische auto moeten kopen. Daar hebben veel mensen het geld niet voor. Daarnaast moet je thuis zijn als de zon schijnt want dan moet je je auto opladen, maar dan zijn mensen op hun werk", zegt hij. Ook zijn batterijen (nog) niet goed genoeg: je kunt er maar voor een paar dagen stroom op opslaan. "Je hebt de energie nodig als de zon niet schijnt, maar je laadt hem op als het mooi weer is. Wie gaat er nog eens 7000 euro investeren in een batterij die niet goed werkt?"