Het klinkt gek maar Trump wil een zwakke dollar; waarom?
- Nieuws
- Het klinkt gek maar Trump wil een zwakke dollar; waarom?
De Amerikaanse president Trump voert importtarieven in tegen vrijwel alle belangrijke handelspartners. Maar dat is niet de enige manier waarop hij een handelsoorlog is gestart. Trump wil de dollar een zwakkere koers geven. "Hij denkt blijkbaar dat een zwakke dollar hem zal helpen om het handelstekort op te lossen", vertelt econoom Edin Mujagic in Geld of je leven.
De dollar is de belangrijkste munt van de wereld, maar voor hoe lang nog? (8 april 2025) - Geld of je leven
De Verenigde Staten importeert meer dan het exporteert. Een handelstekort, heet dat. Door middel van importheffingen probeert hij Amerikanen te verleiden voor producten van eigen bodem te kiezen. Daarnaast wil hij dat buitenlandse bedrijven hun productie naar Amerika verplaatsen. Een zwakkere dollar – wat betekent dat de dollar een lagere koers heeft dan andere munten – zou daar ook bij moeten helpen, denkt Trump. "Op het moment dat je munt verzwakt, zijn de producten die je maakt voor mensen in het buitenland goedkoper, dus zou de vraag moeten stijgen", legt Mujagic uit.
De econoom twijfelt heel erg of het echt zo werkt. Veel landen die een zwakke munt hadden, zoals Italië en Griekenland, draaien namelijk een stuk minder dan landen met een sterke munt, zoals Zwitserland. "Een zwakke munt lijkt aantrekkelijk, maar dat is het helemaal niet."
Dollar de belangrijkste munt
De dollar is verreweg de belangrijkste munt op aarde. In veel landen kun je naast de lokale munteenheid ook met de dollar betalen. Ook internationale handel wordt vaak in dollars gedaan. "Dit is na de Tweede Wereldoorlog gebeurd via de Marshallhulp. Toen zijn er heel veel dollars in Europa gekomen", vertelt financieel journalist Peter de Waard. Vervolgens gingen Europese landen lenen in dollars, werd ontwikkelingshulp in dollars verstrekt en werden grondstoffen verkocht in dollars. "De Amerikaanse centrale bank heeft inmiddels geen idee meer hoeveel dollars er in omloop zijn", vertelt De Waard.
Andere munt?
Door de unieke positie van de dollar kan de Amerikaanse overheid relatief goedkoop lenen. Zou een andere valuta zoals de euro of de Chinese yuan de rol van de dollar in het internationale betalingsverkeer kunnen overnemen? De Waard en Mujagic denken van niet. "Er is geen munt die op dit moment de rol van de dollar kan overnemen. Er moet allereerst sprake zijn van een sterke onderliggende economie en vrij kapitaalverkeer. Vervolgens moet ik ook vertrouwen hebben in een eerlijke behandeling: als ik mijn geld heb belegd en ik krijg bonje met een partij, dan moet ik erop vertrouwen dat de rechter mij niet anders behandelt dan een Amerikaan", vertelt Mujagic.
China valt dan sowieso af, want vrij kapitaalverkeer naar China kan niet en ook de rechters zijn niet onafhankelijk. "Ik weet niet hoeveel vertrouwen jij in Chinese rechtbanken hebt, maar bij mij is dat niet al te hoog", zegt de vermogensbeheerder.
Ook de euro zal het niet zo snel worden. De euro bestaat nu een kwart eeuw en dat is voor een valuta nog erg jong. De munteenheid heeft zich in het internationale betalingsverkeer eenvoudigweg nog onvoldoende bewezen. De handel ís nu in dollars en dat zal echt niet zo snel veranderen, zegt De Waard. "Bedrijven willen dollars, want ze hebben dollars."
Mujagic kent daar nog een leuk verhaal over: "Twee collega’s waren voor een boek in Saoedi-Arabië. Zij wilden tanken, maar hadden niet genoeg Saoedisch geld. Toen haalden ze euro’s tevoorschijn. Die pomphouder dreigde eerst om te gaan slaan en vervolgens om de politie te bellen. Hij geloofde oprecht niet dat dat echt geld was… Dan ben je nog niet klaar om de rol van de dollar over te nemen."
Video niet beschikbaar