Cultuur & Media
MAX

Verbroken familiebanden door corona: 'Ik wil gewoon mijn moeder terug'

foto: atlascontact
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbroken familiebanden door corona: 'Ik wil gewoon mijn moeder terug'

In de coronapandemie hebben veel families te maken gehad met onverwachte en vaak pijnlijke meningsverschillen. Dit geldt ook voor Marthe Walter, die in haar boek Ik wil gewoon mijn moeder terug beschrijft hoe zij en haar moeder lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan vanwege de coronamaatregelen.

Video niet beschikbaar

Een warm gezin, verdeeld door corona

Voordat de pandemie uitbrak, was Marthe's familie hecht en sociaal betrokken. "We waren een vrij normaal gezin", vertelt ze. Haar moeder, een verpleegkundige, maakte van dichtbij de gevolgen van corona mee. Toch ontstond er een diepe kloof toen haar moeder zich tegen de vaccins keerde. "Ze maakte zich zorgen over ons en smeekte ons om ons niet te laten vaccineren," legt Marthe uit. "In die tijd vonden wij haar vooral heel irritant, omdat ze veel mails en appjes stuurde."

De situatie escaleerde toen haar moeder complottheorieën begon te delen op sociale media, wat leidde tot schaamte en frustratie bij Marthe. Dit leidde uiteindelijk tot een breuk: "We hebben tien maanden geen contact gehad," zegt Marthe. De ruzies brachten zowel hun gezamenlijke bedrijf als Marthe's eigen onderneming in gevaar.

Hoe een kat de verzoening bracht

De verzoening kwam op een onverwachte manier. Toen Marthe's kat een ongeluk had en een dure operatie nodig had, bemiddelde haar zus. Haar moeder bood aan om financieel te helpen, wat het ijs brak. "Mijn vriend, die mijn moeder ook miste, stelde voor dat ze langskwam," vertelt Marthe. Dit bezoek leidde tot een emotioneel gesprek en uiteindelijk tot excuses van Marthe's kant. Haar moeder bood echter geen excuses aan. "Maar we wilden elkaar niet kwijtraken," zegt Marthe. "We hebben besloten om sommige onderwerpen gewoon te vermijden."

Marthe benadrukt dat het belangrijk is om te focussen op overeenkomsten in plaats van verschillen. "Mijn advies aan mensen die te maken hebben met polarisatie is om te zoeken naar wat je nog wel verbindt," zegt ze. "Ik herkende mijn moeder op een gegeven moment niet meer, maar nu zie ik dat ze altijd dezelfde persoon is gebleven."

Marthe's verhaal is slechts een van de vele. In 2023 hadden 1,4 miljoen Nederlanders minder tot geen contact meer met familie of vrienden vanwege meningsverschillen over maatschappelijke onderwerpen. Het boek Ik wil gewoon mijn moeder terug is een pleidooi voor verbinding en empathie, ook als je lijnrecht tegenover elkaar staat.

Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie