Carnaval in Roosendaal: 'Een feest van verbroedering'
- Nieuws
- Carnaval in Roosendaal: 'Een feest van verbroedering'
Roosendaal wordt stukje bij beetje omgetoverd tot 'Tullepetaonestad', want carnaval staat weer voor de deur. Dat betekent: gekke verkleedkleren, vrolijke muziek en gezelligheid. Vaak krijgt het feest de stempel van zuipfestijn opgedrukt, maar het is veel meer dan dat, vertelt Carmen Hack, alias Narreke Doremi, in de bus van 5 Dagen.
Narreke Doremi is de ‘nar’ van Roosendaal. In haar kleurrijke pak vol belletjes is haar voornaamste taak om de kinderen in Tullepetaonestad enthousiast te maken voor carnaval. Voor haar is dat een ware eer: “Je bent er echt overal, en voor iedereen. Voor de allerkleinste tot de alleroudste”, vertelt Carmen.
Kende ‘t lieke
Dat kinderen worden betrokken bij het echte Roosendaalse carnaval is belangrijk, vindt ook oud-Prins en bestuurslid van de Stichting Carnaval Roosendaal (SCR) Erich van Hooij. Een belangrijk onderdeel daarvan is het Roosendaalse dialect: "Dat is de saamhoorigheid van de stad. Dat wordt vaak vergeten. Het wordt een beetje op de achtergrond verdrongen. Je hoort het heel veel bij de oudere mensen en de jeugd krijgt er veel te weinig van mee, vinden wij. Het dreigt te verdwijnen."
Het carnavalsmotto van dit jaar, ‘Kende ‘t lieke’ (‘ken je het liedje’) sluit daar mooi op aan. Dit motto gaat over het Roosendaals Volkslied, dat vol dialect zit. "Echt met het idee erachter om dat dialect te onthouden. Dus al die woorden die je in dat Roosendaals liedje hoort, dat zijn allemaal woorden die min of meer vergeten zijn", vertelt Erich.
Verbinding
Alle facetten van het feest zijn gebaseerd op de begrippen samenzijn, saamhorigheid en verbroedering. "Dat is het kenmerk van het feest ook. Of je nou dokter bent of je werkt in een fabriek, in het feest vallen die verschillen helemaal weg. En je voelt dus echt als een familie", zegt Erich.
Medebestuurslid Jacqo van Gastel (voorzitter van SCR) zou carnaval zelfs omschrijven als cultureel erfgoed. "Die uitingsvormen die het heeft, wil je doorgeven aan je kinderen en kleinkinderen", zegt hij.
Het is dan ook veel meer dan een 'zuipfestijn', vindt Carmen, alias het Narreke: "Het is vooral belangrijk om bekendheid te geven aan het tradionele Roosendaalse Carnaval, dat dat feest wordt doorgezet. Dat vinden wij heel belangrijk, dat het lokale blijft, omdat dat eigenlijk meer de definitie is van hoe carnaval is. Dat is wat wij aan de jongste generatie continu mee willen blijven geven, dat het meer een feest van samenzijn, saamhorigheid en verbroedering is."
Vergrijzing
Het is lastig om bepaalde traditie, zoals het bouwen van praalwagen, over te brengen op de jeugd. "De jeugd zit vaak liever achter een beeldscherm", zegt Jacqo. Ook in financieel opzicht staat de bouw van praalwagens onder druk. "Je merkt wel dat langzamerhand die optochten toch ook vragen om aanpassing en modernisering. Dus wij proberen daar ook in mee te gaan om die optochten toch goed overeind te houden."
De gemeente Roosendaal komt de Tullepetaonen daarin tegemoet. "We zijn hartstikke blij dat we een fonds hebben kunnen vormen met geld van de gemeente uit de COVID-potjes die er nog waren, om de komende jaren met elkaar een meerjarenplan te maken. Waardoor we dit belangrijke stukje cultureel erfgoed toch overeind kunnen houden."
Zaterdag vindt de sleuteloverdracht plaats, waarin de sleutel van de stad van de burgemeester wordt overgedragen aan de Hoogheid, Prins Carnaval. Dan gaat het feest officieel van start. Vrijdag zit Prins Carnaval nog in de gele bus van 5 Dagen, die deze hele week te gast is in Roosendaal.
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.