In Amsterdam worden bedrijven en bewoners tegenover elkaar gezet: "Ga alsjeblieft ergens anders bouwen"
- Nieuws
- In Amsterdam worden bedrijven en bewoners tegenover elkaar gezet: "Ga alsjeblieft ergens anders bouwen"
De wooncrisis zorgt ervoor dat huizen steeds vaker in de buurt van industrie gebouwd worden. Zo ook in Amsterdam Noord, waar de woningbouw steeds verder opschuift richting het Westelijk Havengebied. De bewoners op het NDSM-terrein ervaren stankoverlast en hebben last van gezondheidsklachten. Maar ook de bedrijven zijn niet blij. "Wij zien dat alles vastloopt", zegt Kees Noorman, directeur van Oram, branchevereniging voor haven en industrie, in 5 Dagen.
Noorman houdt zich namens Oram bezig met het spanningsveld tussen bedrijven en bewoners. "Het lijkt nu alsof bedrijven en bewoners tegenover elkaar staan, terwijl er een situatie gecreëerd is, die niet gecreëerd had moeten worden", zegt hij.
De gemeente
Hij doelt daarmee onder andere op de woningbouw op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord. Nieuwe bewoners hadden hier op de hoogte gesteld moeten worden van de mogelijke overlast van de lokale industrie, maar de gemeente heeft hierin verzuimd. Wethouder Van Dantzig heeft erkend dat de gemeente hierin gefaald heeft.
"Het liefst los ik het morgen op en heb ik ICL en alle andere industrie er morgen van overtuigd dat ze de meest gezonde schoorstenen ooit hebben," zegt Van Dantzig in 5 Dagen. Maar de stad groeit nou eenmaal hard en er moeten huizen gebouwd worden.
5 Dagen... geuroverlast Amsterdam Noord
Industrie en bewoners tegenover elkaar
"Volgens mij is het niet de ene groep die staat tegenover de ander," zegt Van Dantzig. "We zien allemaal dat de stad verandert, de ruimte steeds schaarser wordt. We zien allemaal dat Amsterdam groeit. We willen dat zorgvuldig doen met de bedrijven, maar die hebben een verantwoordelijkheid echt veel sneller veel gezonder te worden. En we hebben als gemeente de verantwoordelijkheid onze mensen goed te informeren en om aan de zijde van de bewoners te staan."
Van Dantzig heeft het over water bij de wijn doen, maar dat schiet bewoner Gertjan Bakker in het verkeerde keelgat. "Water bij de wijn doen? Dat klinkt leuk, maar welk water moeten de bewoners bij welke wijn doen? Wij zitten gewoon in de overlast en we weten niet wat we inademen. De GGD weet ook niet wat de bewoners in Tuindorp Oostzaan (Amsterdam Noord, red) inademen."
"Het is ook geen nieuw en recent probleem," vervolgt Bakker. "Het is ook niet zo dat sinds de NDSM allemaal nieuwbouw heeft dit probleem bestaat. We hebben krantenknipsels uit 1972, jaren ’80, jaren ’90: elke tien, twintig jaar komt dit probleem weer op de agenda. En ik hoor geen concrete plannen."
Stankoverlast
Noorman van branchevereniging Oram is er ook heel duidelijk over. "Als ik daar zou wonen zou ik het ook verschrikkelijk vinden," zegt hij. "Het is een vorm van misleiding van alle partijen die daar ontwikkeld hebben. De gemeente heeft daar iets gebouwd onder de voorwaarde dat er niets aan de hand zou zijn. Mensen zijn niet gewaarschuwd en dat had wel gemoeten." Het gebrek aan landelijk beleid voor stankoverlast bemoeilijkt de discussie, vindt hij. "Je kan wel iets ruiken, maar dat betekent niet per definitie dat iemand schuldig is aan een overtreding", vertelt Noorman. "Dat maakt het volgens mij voor de bewoners ook heel frustrerend dat je niet iemand kan aanklagen als je iets ruikt."
Wie is verantwoordelijk
Bedrijven krijgen hierdoor te maken met klachten. Maar volgens Noorman kunnen voornamelijk de gemeente en planologen als verantwoordelijke worden aangewezen. "En ook de ontwikkelaars misschien wel, die daar iets neergezet hebben met kennis van de lokale situatie."
"Als je woningen wil bouwen op een industrieel complex, dan is je eerste constatering dat daar industriële bedrijven zitten en dat dat moeilijk samengaat met wonen. Dat moeten we misschien eerst oplossen voordat we woningen gaan bouwen."
Alles loopt vast
Noorman vindt dat Amsterdam de moeilijke weg heeft gekozen door woningen in het westen te plaatsen, bij de bedrijven met hoge uitstoot. "Je kan die bedrijven wel weg willen toveren, maar die bedrijven hebben we allemaal nodig."
Hierdoor loopt alles nu vast, aldus Noorman. "We moeten bedrijventerreinen meer aandacht geven, en wonen moeten we op een andere manier oplossen." Dat kan volgens Noorman door de woningbouw elders te realiseren. "Kies alsjeblieft een andere kant: en dat is de oostkant van Amsterdam."
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.