Cultuur & Media
NTR

Jeroen Spitzenberger, Roxane van Iperen, Ellen Deckwitz e.a zijn gastpresentatoren van Kunststof

foto: Merlijn Doomernik, Keke Keukelaar & Romy Treebusch
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen Spitzenberger, Roxane van Iperen, Ellen Deckwitz e.a zijn gastpresentatoren van Kunststof

Kunststof heeft inmiddels een kleine traditie om in de zomerperiode het programma uit handen te geven. Voor het derde jaar op rij nodigt Kunststof mensen uit de kunst, cultuur, wetenschap en media uit om voor één keer op de stoel van onze vaste presentatoren plaats te nemen. Voor één keer Kunststof presenteren, én spreken met een gast naar keuze. Dat levert ook deze zomer verrassende combinaties op.

Wat te denken van acteur Jeroen Spitzenberger die liet weten graag met een kinderboekenauteur te spreken omdat daar zijn bijzondere interesse ligt. Of dichteres Ellen Deckwitz die het jonge acteertalent Caro Derkx beter wil leren kennen door haar voor radio te interviewen. Natuurlijk is er ook ruimte in deze setting om vakgenoten met elkaar te laten praten over hun vak zoals Benjamin Herman zal doen met collega saxofonist Kika Sprangers.

Maandag 12 augustus Bas Bloem spreekt Tineke Abma

Neuroloog en Parkinson-expert Bas Bloem spreekt met hoogleraar ouderenparticipatie Tineke Abma over de heilzame werking van kunst op onze gezondheid. Het onderzoek naar kunst-als-medicijn heeft de laatste jaren een enorme boost gekregen. Nu is het volgens Abma tijd om kunst een veel grotere plek toe te kennen in de medische opleiding, in de spreekkamer en in zorginstellingen. Maar hoe?

Dinsdag 13 augustus Roxane van Iperen en Paul Verhaeghe

Dinsdag 13 augustus is het schrijfster Roxane van Iperen die als interviewer aantreedt. Naast haar boeken 't Hooge Nest en Dat beloof ik is zij ook bekend om haar essays als: Eigen welzijn eerst, hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor. Haar interesse ging uit naar de Vlaamse psycholoog Paul Verhaeghe die ze heeft uitgenodigd voor een gesprek over zijn laatste boek Onbehagen waarin hij de groeiende onrust in onze samenleving onderzoekt.

Woensdag 14 augustus: Noortje Veldhuizen in gesprek met Tim 'S Jongers

Podcastmaker Noortje Veldhuizen gaat in een gesprek met politicoloog en publicist Tim ’S Jongers, de man achter het succesvolle boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld. 'S Jongers schrijft voor de Correspondent over het thema armoede en is directeur van de Wiardi Beckmanstichting.

Donderdag 15 augustus Jeroen Spitzenberger interviewt Edward van de Vendel

Acteur Jeroen Spitzenberger, o.a. bekend van Oogappels, de serie Het Jaar van Fortuyn is de gastpresentator. Hij spreekt schrijver en uitgever Edward van de Vendel spreekt over jeugdliteratuur. Van de Vendel won onlangs de Theo Thijssen oeuvreprijs.

Maandag 19 augustus: Benjamin Herman en Kika Sprangers

Saxofonist Benjamin Herman zijn collega Kika Sprangers spreken over het vak van jazzmuzikant.

Dinsdag 20 augustus Ellen Deckwitz spreekt Caro Derkx

Schrijfster en staddichter van Amsterdam Ellen Deckwitz spreekt met actrice Caro Derkx. Derkx maakt solo theatervoorstellingen en samen met Wilfried den Jong maakte ze de voorstelling Haar in de wind over hun liefde voor wielrennen.

Woensdag 21 augustus: Roos Ouwehand en Judith Koelemeijer

Scenarioschrijfster Roos Ouwehand (van o.a. de tv serie: De Joodse Raad) spreekt schrijfster Judith Koelemeijer die in 2022 de biografie over Etty Hillesum uitbracht: Het verhaal van haar Leven.

Donderdag 22 augustus Paul Faassen en Willem de Haan

Illustrator Paul Faassen (o.a. Volkskrant Magazine) is de laatste gastpresentator en hij spreekt in deze uitzending met collega kunstenaar: Willem de Haan. Humor, inzichten en oplossingen voor een duurzame wereld zijn elementen die in zijn kunst voor de openbare ruimte altijd terugkomen.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie