Republikeinen veranderen kiesregels Georgia: kan dat zomaar?
- Nieuws
- Republikeinen veranderen kiesregels Georgia: kan dat zomaar?
Bij de vorige presidentsverkiezingen was de Amerikaanse staat Georgia hét strijdtoneel van de Amerikaanse democratie. En ook dit jaar komt het er op aan in deze swingstate. Vlak voor de verkiezingen hebben de Republikeinen er de kiesregels veranderd. Nu stappen de Democraten naar de rechter. VRT-correspondent Björn Soenens legt in Bureau Buitenland uit wat de gevolgen kunnen zijn.
Video niet beschikbaar
Nieuwe verkiezingsregels Georgia
Voorheen was Georgia een Republikeinse staat. Maar door demografische veranderingen waait de conservatieve wind er minder hard. In 2020 wonnen de Democraten de staat met een nipt verschil van bijna 12 duizend stemmen. Nu hebben drie pro-Trump gezinde leden van de kiesraad de verkiezingsregels veranderd.
"De Georgia Election Board heeft besloten dat stembiljetten na het sluiten van de stembussen handmatig geteld moeten worden", vertelt Soenens. "De maatregel is bedoeld om het tellen eerlijk te laten verlopen. Tot grote frustratie van de Democraten, die vinden dat er chaos kan ontstaan. Handmatig tellen betekent volgens critici dat het mogelijk veel langer duurt voordat de uitslag bekend is en tot gevolg kan hebben dat stembiljetten kwijtraken."
Kan dit zomaar? De Democraten betogen dat de kiesraad helemaal niet bevoegd is om zo'n regel eigenhandig in te voeren. Ze hebben nu een rechtszaak aangespannen door het landelijke bestuur van de partij en Democraten uit de staat. De zaak wordt ook gesteund door de campagne van presidentskandidaat Kamala Harris. Soenens vertelt dat zo'n juridische zaak lang kan duren en dat intussen de chaos compleet is als men vasthoudt aan de nieuwe regels.
Elke staat hanteert eigen regels.
'Pesterij'
Ook in andere staten zijn er regels die het moeilijker te maken om te stemmen, legt de VRT-correspondent uit. "Elke staat hanteert eigen regels." Zo zijn er regels dat kiezers zich moeten registeren via een formulier en dat moeten inleveren bij een kantoor, dat maar op bepaalde dagen en tijdstippen open is. Of mag er bijvoorbeeld geen water of koffie uitgedeeld worden aan mensen die in lange rijen staan voor de stembus. "Het is pesterij om mensen te ontmoedigen."
Wat zegt dit over de Amerikaanse democratie? Volgens de VRT-correspondent, die hierover het boek De laatste walvis schreef, gaat het hier om de tirannie van een minderheid. In zijn podcast zoekt hij een antwoord op de vraag waarom de democratie in VS zo aan het afglijden is.
Binnenlandse vijanden van Hezbollah & Republikeinen veranderen kiesregels - Bureau Buitenland
Volg de Amerikaanse verkiezingen bij Bureau Buitenland
Bureau Buitenland presenteert de USA Q&A: de rubriek én podcast over de Amerikaanse verkiezingen. Iedere week vragen we aan onze vaste panelgasten, journalist Laila Frank & VRT-correspondent Björn Soenens, naar de thema’s die er dit jaar toe doen. Niet de peilingen, maar de issues. Waarom is Florida de proeftuin van de abortuskwestie? Hoe beïnvloedt het dakloosheidsprobleem de stembusgang in New York? Of waarom wil Elon Musk grip krijgen op de Amerikaanse politiek?
Maar we zijn ook op zoek naar jouw vraag. Wat wil jij weten over de Amerikaanse verkiezingen? Doe mee, en stel je prangende vraag aan Laila en Björn, via amerika@vpro.nl of via het instagramkanaal van Bureau Buitenland.