Buitenland
VPRO

Donald Trump draait in abortus-debat: hoe geloofwaardig is het?

foto: EPA/ERIK S. LESSER
  1. Nieuwschevron right
  2. Donald Trump draait in abortus-debat: hoe geloofwaardig is het?

Op 5 november gaan Amerikanen naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Daarnaast kunnen kiezers in tien staten stemmen over een abortus-referendum. Dat zou weleens heel bepalend kunnen zijn voor wie er straks wint, vertelt journalist Laila Frank in Bureau Buitenland.

Wordt rechts-radicaal in Oostenrijk de grootste? & Abortus in Florida - Bureau Buitenland

Abortus-referendum

In 22 staten is abortus verboden of ingeperkt. Volgens Frank is het interessant om naar de staat Florida te kijken. "Abortus staat tijdens het referendum op het stembiljet." Florida laat een abortus alleen toe in de eerste zes weken van de zwangerschap. "Daar zijn veel mensen tegen in opstand gekomen. Het resultaat nu is dat mensen in Florida kunnen kiezen voor ruimere abortuswetgeving."

De Democraten zien hun kansen schoon in deze staat, vertelt de journalist. "Je merkt dat veel Republikeinse kiezers in deze staat voor ruimere abortuswetgeving zijn."

Quote

Hij heeft veel standpunten ingenomen als het gaat om abortus.

Laila Frank

Politieke draai Trump

Donald Trump, die volgens critici verantwoordelijk wordt gehouden voor het terugdraaien van het landelijk abortusrecht, heeft deze week gezegd dat abortus geen thema meer is. Frank ziet daar een politieke manoeuvre van de presidentskandidaat in.

Maar hoe geloofwaardig is deze draai van Trump? "Hij heeft veel standpunten ingenomen als het gaat om abortus. De bevoegdheid moet volgens Trump bij de staten liggen en niet bij de federale overheid. Dat is in lijn met wat de anti-abortusbeweging wil. In dat kader is Florida interessant."

Een paar weken geleden liet Trump weten dat hij zes weken te streng vindt voor een abortus. "Daar was de anti-abortusbeweging niet blij mee, dus heeft hij dat teruggedraaid. Maar hij geeft hiermee een boodschap af aan kiezers: je kunt voor abortusverruiming én op mij stemmen. Ik denk dat abortus het dossier is waarmee je modus operandi van Trump heel goed kan zien: heel erg kijken naar wat mensen op dit moment willen. Tweederde van Amerika is tegen een landelijk verbod op abortus, dat is het gegeven. In tegenstelling tot eerder, zegt Trump nu dat hij zijn handen ervan afhoudt. Hoe hij met abortus omgaat, laat zien hoe intuïtief en strategisch het electoraal schaakspel van de oud-president beweegt."

Gerelateerde podcast

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Volg de Amerikaanse verkiezingen met Bureau Buitenland

Bureau Buitenland presenteert de USA Q&A: de rubriek én podcast over de Amerikaanse verkiezingen. Iedere week vragen we aan onze vaste panelgasten, journalist Laila Frank & VRT-correspondent Björn Soenens, naar de thema’s die er dit jaar toe doen. Niet de peilingen, maar de issues. Waarom is Florida de proeftuin van de abortuskwestie? Hoe beïnvloedt het dakloosheidsprobleem de stembusgang in New York? Of waarom wil Elon Musk grip krijgen op de Amerikaanse politiek?

Maar we zijn ook op zoek naar jouw vraag. Wat wil jij weten over de Amerikaanse verkiezingen? Doe mee, en stel je prangende vraag aan Laila en Björn, via amerika@vpro.nl of via het instagramkanaal van Bureau Buitenland.

Ster advertentie
Ster advertentie