Escalatie in Midden-Oosten: 'Amerikanen zijn de regie kwijt'
- Nieuws
- Escalatie in Midden-Oosten: 'Amerikanen zijn de regie kwijt'
Er is vrees voor een volledige oorlog in het Midden-Oosten. Na het salvo van raketten door Iran op Israël, als vergelding voor de dood van leiders van Hamas, Hezbollah en Iraanse strijdkrachten, dreigt de situatie verder te escaleren. Arabist Leo Kwarten analyseert in Bureau Buitenland de overwegingen aan Israëlische en Amerikaanse zijde.
Video niet beschikbaar
Escalatie sinds oorlog in Gaza
Gevechten in Zuid-Libanon, een schietpartij in Tel Aviv en een raketsalvo uit Iran richting Israël. De spanningen in het Midden-Oosten zijn flink opgelopen.
Peyman Jafari, Iran-deskundige en historicus, stelt dat ondanks de groeiende betrokkenheid van Hezbollah en Iran, de directe oorzaak van dit conflict niet moet worden vergeten. "Deze rondes van escalatie gaan terug tot de Gaza-oorlog. Daar is het begonnen. Maar nu hebben we het over Iran, en niet over Gaza, waar 41.000 doden zijn gevallen. En zo zie je telkens dat de escalatie naar een nieuw terrein van geweld wordt verlegd."
Ook de rol van het Westen moet daarin volgens hem niet worden onderschat. "In het Midden-Oosten klinkt er steeds meer kritiek op het Westen: dat het onderdeel is van het probleem, en niet van de oplossing."
De timing is in het voordeel van Israël.
Amerikaanse hulp bij wraakactie
De komende uren en dagen is het de vraag in hoeverre Biden zijn Israëlische bondgenoot Netanyahu gaat helpen bij de aangekondigde wraakactie op Iran. "De timing is heel bijzonder", zegt Kwarten, "want over een paar weken zijn de Amerikaanse verkiezingen. En of je nou Democraat of Republikein bent, in verkiezingstijd kun je je niet veroorloven om anti-Israël te zijn. Wat dat betreft zou vanuit Israël gezien de timing voor een wraakactie jegens Iran heel goed zijn."
Kwarten: "Ten tweede doet Iran-bashing het ook heel goed in Amerika. Het zou best kunnen dat de huidige regering Biden een wraakactie ondersteunt. Omdat hij daarmee zijn spierballen toont. Dat is in verkiezingstijd goed. Want dan weet Harris dadelijk te verkopen dat zij ook haar mannetje staat in crisistijd. Wat dat betreft is de timing in het voordeel van Israël."
Een ander hoofdstuk
Volgens Kwarten zou een Amerikaanse aanval op Iran de Democraten Joe Biden en Kamala Harris goed uitkomen. "Maar daarna, als de verkiezingen zijn geweest, hebben we een heel ander hoofdstuk. Dan zal Amerika zich beraden hoe het verder moet."
Kwarten stelt dat de Amerikanen de regie steeds meer kwijt zijn over het geheel. "Want zowel de regering Biden, als daarvoor de regering Trump, als daar weer voor de regering Obama, wilde gewoon hun troepen terugtrekken en zich niet meer zoveel bemoeien in het Midden-Oosten. Maar wat er nu gebeurt, is dat Israël allerlei escalatie-acties onderneemt, waardoor Amerika weer aan zijn oren terug wordt getrokken in de regio. Dat willen ze niet."
Midden-Oosten aan de rand van een regionale oorlog - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.