Buitenland
VPRO

Open vacature voor leider Hezbollah blijft nog even leeg

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Open vacature voor leider Hezbollah blijft nog even leeg

Hezbollah klinkt vastberaden om door te gaan, ondanks de zware aanvallen die de militante beweging te verduren heeft gehad. Afgelopen weekend verloor de organisatie haar leider, Hassan Nasrallah, bij een Israëlisch bombardement. Voor Hezbollah-expert Reinoud Leenders van King’s College is het schokkend om te zien hoe Israël de Libanese strijdgroep hard aanpakt. "De vraag is of ze in deze fase snel een nieuwe leider zullen benoemen. De opvolger zou direct op de Israëlische hitlijst komen te staan", zegt de onderzoeker in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Israël goed voorbereid

"De Israëli's hebben de afgelopen jaren al hun pijlen gericht op Hezbollah en minder op Hamas, dat ze toch hebben onderschat", merkt Leenders op. "Ik was verbaasd over het gemak waarmee Israël Hezbollah wist aan te pakken." Toch benadrukt hij dat Hezbollah nog niet is verslagen. Volgens de deskundige, die al tientallen jaren veldonderzoek doet naar de Libanese gewapende groep, is Hezbollah veerkrachtig: "Ze hoeven niet direct terug te slaan, het draait nu vooral om overleven."

Quote

Toch denk ik dat Hezbollah geen haast zal hebben om hem snel als nieuwe leider te benoemen.

Reinoud Leenders

Opvolger gezocht

"De rechterhand van de gedode Nasrallah, Naeem Qassim, liet vastberaden weten dat de organisatie klaarstaat voor een eventuele grondoorlog", zegt Leenders. "Qassim is al jarenlang het mediagezicht van Hezbollah, maar ik denk niet dat hij de voor de hand liggende opvolger is."

De meest waarschijnlijke kandidaat is volgens veel waarnemers Hashem Safi Al Din, een neef van Nasrallah en iemand die goed ligt bij de Iraanse leiding. "Safi Al Din heeft een hoge religieuze positie binnen Hezbollah en wordt internationaal gezien als de meest logische opvolger", legt Leenders uit. "Toch denk ik dat Hezbollah geen haast zal hebben om hem snel als nieuwe leider te benoemen, omdat hij daarmee direct een schietschijf wordt voor Israël."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie