Buitenland
VPRO

Wie heeft nu de macht in Libanon?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie heeft nu de macht in Libanon?

De Libanese regering heeft op veel vlakken minder macht dan Hezbollah. Maar blijft de groep zo machtig nu ze hard geraakt zijn door Israël? 'We zien opeens dat Hezbollah klap na klap krijgt, en ze er politiek ook niet meer voor hun mensen kunnen zijn", vertelt journalist Fernande van Tets in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Staat binnen een staat

Hezbollah is niet alleen een gewapende groep, maar ook een politieke partij en een soort "staat binnen een staat", legt Van Tets uit. "In Libanon bestaat er geen sociaal vangnet zoals wij dat hier kennen vanuit de overheid. Verschillende groeperingen zorgen hier voor hun eigen achterban. Hezbollah zorgt voor veel Sjiieten, zo zorgen zij voor onderwijs en zorg, maar de afgelopen maanden ook voor vluchtelingen uit het zuiden. De Libanese staat is altijd al zwak geweest, het Libanese leger bestaat wel, maar Hezbollah is sterker."

Quote

Ze durven niet eens met alle kopstukken samen te komen om een nieuwe leider te kiezen.

Fernande van Tets

Klap na klap

Maar de afgelopen periode is Hezbollah sterk verzwakt door verschillende aanvallen van Israël, en ook politiek kunnen ze hun eigen achterban niet meer altijd tevreden houden omdat ze daar de middelen niet meer voor hebben. "De groep die het meest geraakt is nu door de Israëlische beschietingen zijn toch de sjiieten. Hezbollah zou hen normaal ondersteunen maar heeft daar nu niet de middelen meer voor. Het kan zijn dat ze zo aanhang verliezen", zegt Van Tets. "We zien dat Hezbollah klap na klap krijgt, en ze er politiek ook niet meer voor hun mensen kunnen zijn. Ze durven niet eens met alle kopstukken samen te komen om een nieuwe leider te kiezen, omdat ze bang zijn weer aangevallen te worden."

Binnenlandse tegenstanders van Hezbollah

Ondertussen zijn er ook een heleboel andere groepen in de Libanese politiek die graag een gooi naar de macht zouden doen, vertelt Fernande van Test. "Zo is er de Amal beweging, onder leiding van de voorzitter van het parlement. Een invloedrijke man in Libanon. Maar er zijn ook christelijke partijen, die zijn verdeeld: gedeeltelijk steunen die Hezbollah maar veel ook niet. Die hoor je nu ook wel zeggen: dit is geen zelfverdedigingsoorlog, maar dit is Hezbollah zelf begonnen door die raketten de grens over te schieten. Er is ook nog een Soenitische beweging, die krijgt steun uit Saudi-Arabië."

Ondertussen wacht Hezbollah nog steeds op een nieuwe leider, nadat Hassan Nasrallah omkwam bij Israëlische bombardementen in Beirut. "Het is echt de vraag welke kant dat op gaat, kan die wel tegenwicht bieden tegen andere bewegingen in het land?"

Binnenlandse vijanden van Hezbollah & Republikeinen veranderen kiesregels - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie