Buitenland
AVROTROS

Het nieuwe kabinet heeft veel wensen voor de EU, maar hoe haalbaar zijn die?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het nieuwe kabinet heeft veel wensen voor de EU, maar hoe haalbaar zijn die?

Van ruimte voor boeren tot een uitzondering op het asielbeleid: het nieuwe kabinet wenst van alles van de Europese Unie. Maar is dat ook haalbaar? Brussel correspondent Romana Abels van Trouw vertelt erover bij EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Asielbeleid, belasting en boeren: op al deze vlakken wil het nieuwe kabinet afwijken van de regels van de Europese Unie. Maar zo makkelijk als het nu bedacht is, is het in de praktijk niet, weten Europa-deskundige Adriaan Schout van Instituut Clingendael en Brussel correspondent Romana Abels van Trouw.

Schok door Europa

De Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar was een duidelijke ruk naar rechts en gaf een schok door heel Europa, ziet Adriaan Schout. Een halfjaar later zette die trend door en kwamen rechtse partijen als grote winnaar uit de Europese parlementsverkiezingen. Volgens hem waait er nu 'een andere wind' in Europa.

Ook de in Brussel gestationeerde Romana Abels heeft deze verandering gezien. "Alle regeringsleiders hebben een populistische stroming in hun land. Macron heeft ermee te maken, Scholz heeft het er zwaar mee. Dat komt eigenlijk goed uit voor onze premier Schoof." Volgens haar profiteert het nieuwe kabinet namelijk van de rechtse wind die er waait, het sluit aan bij hun verkiezingsbeloften.

Dick Schoof geen Mark Rutte

Tegelijk ziet de correspondent dat Dick Schoof nog lang geen Rutte is. "Rutte nam Meloni van Italië op sleeptouw, hij zei: 'Giorgia, zullen we samen iets doen aan het asielprobleem?'" Dat ziet ze Schoof niet zo snel doen.

Nederland loopt vaak voorop bij de EU, ziet Schout. Bij de oprichting en nu weer. "Nederland is de kanarie in de kolenmijn, als dingen gebeuren in de EU, beginnen ze vaak hier." Ook hij ziet dat Schoof geen Mark Rutte is, maar hij wil niet te snel oordelen. "Het kan zo maar zijn dat ook Schoof iemand is die snel problemen benoemt, oplossingen bedenkt en coalities sluit in Brussel."

Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie